Рудозем се нуждае от 50 млн. лв. за инфраструктура

Близо 50 милиона лева са нужни на община Рудозем, за да разреши всички инфраструктурни проблеми. В това число влизат 52 улици в общината – големи, средни и малки, нуждаещи се от ремонт, подмяна на ВиК-системи. За тях са нужни около 30 млн. лева. Град Рудозем се нуждае от пълен воден цикъл на стойност 18 млн. лева, съобщи кметът Румен Пехливанов.

Той направи днес онлайн изявление, в което представи инвестиционните намерения на местната администрация.

„Заради пандемичната обстановка част от намеренията ни за миналата година се отложиха. Ще се опитаме да ги реализираме тази и следващите години от мандата“, допълни градоначалникът.

Той каза, че в края на 2019 г. преди преизбирането му за кмет направили анализ, който показал, че в рамките на 4 г. могат да реализират основните приоритети за всички населени места, с изключение на големите проекти за общинския център.

Десет са големите проекти за град Рудозем, като за няколко от тях няма възможност да се реализират чрез оперативни програми.

В това число е изграждане на улична водопроводна мрежа за минерални води на стойност близо 1 млн. лв., паркови пространства и т.нар. горен площад при новото кръгово кръстовище – близо 812 хил. лв., благоустрояване на паркови пространства и парк пред СБР за 324 хил. лева, първи етап от реконструкцията на ул. „Капитан Петко войвода“ – 1,9 млн. лв.  благоустрояване на бившия пазар – 402 хил. лв., цялостна реконструкция на ул. „Васил Левски“ – 1 млн. лева. Общо около 5,5 млн. лева.  Общата стойност на ремонтите, които предстоят в по-малките села, са за 3,5 млн. лева.

„Капиталовата субсидия за тази година е 690 000 лв. Тоест, ако разчитаме на нея, ще ни са необходими 8 години, за да съберем необходимите средства. Тези няколко проекта са изключително необходими във връзка с  предстоящото откриване на ГКПП „Елидже“, тъй като обхващат дейности в централната градска част. Ние си даваме ясна сметка, че за да успеем да посрещнем очаквания поток хора, трябва да направим различни благоустройствени дейности“, добави Пехливанов.

За финансирането на част от проектите местната управа смята да използва възможностите на фонд „ФЛАГ“.

„Нашият поглед е обърнат към фонд „ФЛАГ“, защото той не влиза в обхвата на Закона за общинския дълг. На тях не се гледа като на заеми от търговските банки. За погасяване може да се използва и капиталовата субсидия, която общината ще продължи да получава. По този механизъм може да получим авансово средства за различните проекти, за които иначе бихме чакали 7-8-9 години. Ще обявим днес публично обсъждане за това ни намерение. Надяваме се да получим подкрепата на Общинския съвет и на  обществото“, посочи кметът.

Първият му мотив е, че не могат да осигурят на момента нужните им средства за големите проекти при капиталови 700 000 лева на година. Вторият – че с всяка година цената на строителството се увеличава.

„Целим изпреварващо да направим икономия. Само 2019 спрямо 2020 основите цени в строителството са нараснали с около 30%. Икономията, която бихме постигнали ако сега се възползваме, е достатъчно сериозен аргумент да предприемем това действие“, каза още Пехливанов.

Той смята да „си остави“ около 400 000 от годишната капиталова субсидия, а с разликата до 700 000, взети наведнъж от ФЛАГ, да обезпечи до края на мандата проектите, с които не може да се кандидатства по европейски програми.