РЗИ в Смолян организира прегледи за рак на гърдата и остеопороза

На 2, 3 и 4 ноември РЗИ в Смолян организира профилактични прегледи на млечната жлеза като част от инициативите за отбелязване на 70-та годишнина на инспекцията. Ехографските изследвания ще се извършват в сградата на РЗИ от д-р Райчо Добриков – специалист по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, гр. София. Прегледите се на цена от 25 лв. Желаещите могат да се запишат на тел. 0301/ 5-89-30 само в работни дни.

Причините за злокачествените новообразувания на млечната жлеза не са изчерпателно проучени, но редица рискови фактори създават по-голяма вероятност за появата на това заболяване. Жената е в риск:

 • при фамилна обремененост – наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря;
 • при доказан рак на едната гърда вероятността за възникване на рак и на втората е голям;
 • при нераждали жени или при късно раждане на първото дете;
 • при ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса.

 Ранното откриване увеличава шансовете за излекуване

 Ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Бъдете активни и отговорни към своето здраве. Не пропускайте:

 • Да посещавате редовно своя лекар за профилактичен преглед;
 • Редовно да се самопреглеждате;
 • Да направите консултация с Вашия лекар при избора на контрацептивни средства.

Припомняме, че утре и вдругиден (петък и събота) РЗИ организира прегледи за остеопороза.

Във връзка със Световният ден за борба с остеопорозата (20.10.2022г.) РЗИ организира скрининг за  измерване на костна плътност. Измерването ще се проведе на 28 и 29 октомври в здравната инспекция от д-р Александър Маринков – ревматолог от УМБАЛ „Каспела“  гр. Пловдив срещу цена от 25 лв.  Желаещите може да се запишат на тел. 0301/ 5-89-30 всеки ден от 830 до 17 часа.

Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за него е намаляването на масата на костното вещество. Като резултат се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания. Загубата на костна маса настъпва сравнително бавно и почти незабележимо, що се отнася до наличието на болестни симптоми. Често едва появата на фрактури разкрива съществуващата остеопороза. Разбира се, особено важно е остеопорозата да бъде установена именно в безсимптомния или предфрактурен стадий, като още тогава се започне съответното лечение. Това може да стане чрез количествени методи за оценка на костната маса по нейната минерална плътност (остеодензитометрия), които за няколко минути определят количеството и плътността на костната тъкан, отклоненията от физиологичните граници и наличието на остеопороза.

 • Измерване на костната плътност е необходима в следните случаи:
 • При всички жени с ранна менопауза (преди 45 годишна възраст)
 • За болни при които е установена деформация на телата на прешлените (“сплеснати” прешлени).
 • При болни, лекувани продължително с кортикостероиди
 • При болни с някои придружаващи заболявания (ендокринни, бъбречни, кръвни и др. заболявания)
 • Когато трябва да се проследи ефектът от лечението на остеопорозата

 Лечението на остеопорозата е трудно, скъпо и продължително. Затова обърнете внимание на профилактиката.

ПРЕСЦЕНТЪР – СМОЛЯН

error: Защитено Съдържание!