ЗдравеРегионаСмолян

С над 4000 членове и 400 доброволци БЧК в Смолян е втора по обхват в страната

Годишно отчетно събрание проведоха делегатите на Българския червен кръст в Смолянска област. С членски състав над 4000 хил. души регионалната организация е на второ място по обхват в страната, а  броят на доброволците за четвърта година е над 400.

Председателят на Областния съвет на БЧК д-р Мими Кубатева приветства присъстващите и благодари на членовете на областния съвет, председателите и членовете на общинските структури, на служителите от секретариата за създадената организация и огромната свършена работа по време на пандемията COVID-19, в помощ на украинците и бежанците от Украйна, на съграждани в нужда, както и на пострадалите от земетресението в Турция.

За последната акция от дружествата на БЧК в областта са събрани близо 50 000 лв. и 860 кашона с дрехи, обувки, одеала. Най-много са даренията от Доспат, Златоград и Неделино.

Тя отбеляза, че зад успехите стои добра организация, подготвени специалисти и дългогодишен опит на БЧК.

„Кризите са предизвикателства, които дават възможност да проявим способностите си и да се развиваме, като не пренебрегваме уроците, които ни дават. Годината не беше лека за организацията и поради промени в Областния съвет и в състава на секретариата, ограничените финансови средства при висока инфлация. Въпреки всичко, се отчита добра година. Успехите са свързани със запазването на членския състав и доброволците, активната работа на младежките структури, на водноспасителната дейност, реализираните проекти  „Дейности в отговор на COVID-19 в България и „Топъл обяд“, създадените партньорства“, посочи д-р Кубатева.

Директорът на секретариата на БЧК – Смолян, Мария Делева представи емоционално отчета за дейността на организацията през 2022 г. и отново благодари за доброволчеството и всеотдайността на всички.

Тя сподели, че въпреки предизвикателствата, всичко, възложено на организацията, се изпълнява и изискванията се покриват.

Делева отчете увеличен брой доброволци, които са съгласни да помагат дългосрочно, присъствие на млади хора в структурите, постигнати високи резултати на общинската структура в Рудозем.

Отчет на бюджета бе представен от председателя на общинската структура в Рудозем Емине Балева. Отчета на контролната комисия направи председателят ѝ Мария Хаджидиева от Смолян, която заедно с Йорданка Кайкова от Рудозем получиха поздравления за огромната работа, високите резултати и всеотдайната дейност през годината.  

Специални гости на събитието бяха д-р Тенчо Тенев – председател на Етичната комисия на БЧК, Петя Пампорова – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“, Любка Бадева – главен експерт „Хуманитарни дейности“ в Община Смолян, Иван Мечкарски – началник на РУ-Смолян.

В поздравлението си към присъстващите д-р Тенев изрази задоволство от свършената работа на структурата в областта. Той потвърди, че най-ценният  ресурс са хората и е щастлив от факта, че има много добри и млади хора в редиците на организацията в Смолян, което говори за отлично функциониращо червенокръстко дружество в страната. Пожела на всички да са здрави, за да се справят с бъдещите предизвикателства.

Представителите на РД „Социално подпомагане” и ОД на МВР също поздравиха делегатите за реализираната дейност и изразиха удовлетворение от добрата съвместна работа  в полза на хората в нужда.

В края на събранието д-р Кубатева обобщи, че ръководствата на областната и общинските организации са работили всеотдайно  в изпълнение на  стратегическия план на областната организация до 2030 година и са постигнали резултати в готовността за действие при бедствия и кризи, в приобщаване на хората към хуманните каузи на организацията, която следва правилната посока.

Тя заяви, че занапред ще се работи за организационно развитие, за повишаване на човешкия и финансов капацитет на организацията, като ключов фактор за разширяване на социалните услуги и по-адекватно задоволяване потребностите на уязвимите хора.

Очакваните в световен мащаб следващи предизвикателства и кризи от различен характер налагат подготовка, за да се работи много по-интензивно, на по-широк фронт, с много партньори и заинтересовани лица.

Д-р Кубатева пожела на всички здраве, енергия и желание за запазване на постигнатото в дейността на Областния съвет на БЧК и неговото надграждане през следващите години.

error: Защитено Съдържание!