РегионаСмолянСпорт

Сърцати младежи връщат „Smolyan Cup” за болни деца – турнирът е днес и утре

След няколкогодишно прекъсване благотворителният футболен турнир „Smolyan Cup” се завръща тази събота и неделя в родопския град.

За пореден път организаторите на проявата, между които са Антоан Шотаров, Венцислав Чавдаров и Антон Шемширов, ще се опитат да помогнат на 18-годишната Дани от Смолян, която претърпя трансплантация на костен мозък в Турция. Дани обаче продължава поддържащо лечение. На всеки три месеца тя трябва да посещава лечебното заведение в южната ни съседка. Всяко посещение, свързано с изследвания и пр., струва на семейството й 5 000 лв.

Турнирът ще се опита да помогне и на Анета Чолакова от Чепеларе. Младата майка сама се грижи за двете си деца, които са със здравословни проблеми. Дъщеря й Станимира не може да се движи, храни и обслужва без нейна помощ.

Момичето се разболява едва когато е на осем години. Всичко започва с тежко главоболие. Следва лутане по болници лекарите поставят на Станимира тежки диагнози, сред които хидроцефалия, епилепсия и др. С подкрепата на Фонда за лечение на деца в чужбина семейството заминава за клиника във Франция. Там детето претърпява четири тежки операции.

Големите отговорности, грижи и проблеми започват да тежат на бащата… Един ден той просто изоставя семейството и децата си. Анита обаче и до днес продължава да се бори за живота им.

Синът й, който сега е 14-годишен, също е с нелека диагноза. Семейството живее на квартира и често парите не достигат за елементарни битови нужди. Станимира се храни със специални храни. Лекарствата също не са евтини. Ани разчита само на парите от пенсията на Станимира и заплатата си като личен асистент.

От следващия месец обаче ще й бъдат спрени до подновяване на договора и ТЕЛК-овото решение на 16-годишното момиче.

Даниела и Анита ще присъстват в неделя на награждаването на отборите. През двата дни на турнира ще има поставени кутии за дарения. Всяка дарена стотинка е огромна помощ за двете семейства. Затова организаторите призовават през този уикенд да се разходим до стадиона, да се насладим на футболния турнир… и да подадем ръка на наши съграждани в нужда.

Турнирът по футбол на малки врати стартира на 13 май от 14:00 часа на Многофункционалното спортно съоръжение, което се намира в района на стадион „Смолян“.

В него участие ще вземат общо 10 отбора с представители на Смолян, Рудозем, Чепинци и Мадан. Таксата за участие на състезател е от 15 лв. Срещите на 14 май стартират в 08:00 часа, а победителят ще стане ясен в 19:00 часа.

Нека бъдем съпричастни и да подпомогнем благотворителната проява!

error: Защитено Съдържание!