Сблъсък между д-р Дариткова и проф. Михайлов за новите здравни модели

В остър сблъсък влязоха председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова и депутатът от БСП проф. д-р Георги Михайлов. Двамата бяха събеседници в предаването „Още от деня“ по БНТ с водещ Емил Кошлуков за новите здравни модели, анонсирани от здравния министър Кирил Ананиев.

Дискусията бе силно разгорещена и не всички изказвания на спорещите можеха да се чуят ясно, защото протече силно емоционално.

Според проф. Георги Михайлов без да има промяна в правилата се говори откровено за доплащане от пациента.

Дариткова уточни, че това е само концепция, а управляващите са готови на диалог. Според нея, щом колегите им от опозицията искат вот на недоверие, това значи, че не желаят дебат.

„Смятам, че когато са готови за вот на недоверие, трябва да сериозни мотивите за това. А мотивите тепърва се пишат. За първи път може би в парламентарната история ще имаме вот на недоверие по намерения, защото концепцията, която министър Ананиев предложи, е в резултат от решение на Народното събрание, гласувано на 29 юни. То касае основно моделът на здравно осигуряване, а не моделът на предлагане на медицинска грижа“, обясни тя.

Цитирано бе изказване на Корнелия Нинова – лидер на БСП, че в здравеопазването има достатъчно пари, но те се крадат.

„В никакъв случай не се крадат парите, те се изразходват неефективно. И ако някой е казал, че има крадци в системата, трябва да каже и кои са те. Надявам се, че професорът като представител на лекарското съсловие, в никакъв случай не смята, че колегите по някакъв начин източват или крадат парите на касата“, заяви д-р Дариткова.

Професорът контрира, че истината си остава истина, без значение дали я е казал министърът на финансите или представител на опозицията.

Според него в системата са създадени корупционни условия за движение на парични средства, които са известни на всички участници.

„В системата се инкорпорират средства от обществените ресурси. Това е известно. 4,7 млрд. лева от джоба на българските граждани се дават за здравеопазване, а излизат още толкова почти за доплащане. И системата е тотално неефективна. Миналата година по време на горещите обсъждания на бюджета от колегите, включително и от д-р Дариткова получихме указанието, че системата иска спокойствие, иска наливането на още 400 млн. лв. при същите конструкции. Сега идваме в новата финансова година. Всички тези благи разговори за реформа визират далечната 2020 г. при същата конструкция. Тоест, отново ще наливаме пари в една система, която официално министърът призна, че не работи добре. Колко време да чакаме тази система да проработи?“, попита проф. Михайлов.

Д-р Дариткова отговори, че предложените от министър Ананиев модели ще бъдат разисквани в Комисията по здравеопазване и че са били дискутирани наскоро в НДК с политици и представители на Световната банка и СЗО.

„Те бяха поставени на широко обществено обсъждане. Много важно е да чуем всички обществени нагласи, да чуем и експертите, и политиците. Политиците в лицето на опозицията отказват да разговарят по моделите, те искат вот на недоверие. Тоест, те се смятат за алтернатива на тази здравна политика. Аз прочетох „Визия за България“. Тя е алтернатива на моделите в здравеопазването, които министър Ананиев предлага“, посочи тя

Според проф. Михайлов всеки вот на недоверие акцентира върху голям държавен проблем. „С този вот на недоверие ние търсим един сериозен дебат и евентуално дебат с последствие, с поемане на отговорност за това, че говорим от много време вече“, посочи той.

По думите му новите варианти на министър Ананиев са модели за дофинансиране, които само създавали нови играчи в системата – застрахователите. Той е категоричен обаче, че тези „нови играчи“, посочени и в единия, и в другия модел, не са изобщо предварително информирани. Заяви, че от 9 месеца тези модели се правят на тъмно.

Д-р Дариткова отговори, че според решението на Народното събрание моделите първо трябва да бъдат подложени на широка обществена дискусия.

„Всички политици присъстваха миналата седмица в НДК, присъстваха представители на Световна банка, на Световната здравна организация. Тоест, ние чухме мнението не само на местни експерти, но и на световни експерти. Смятам, че от цялата тази дискусия може да изкристализира модел, който да е полезен на българската система. Много е важно да попитам каква е алтернативата на БСП във „Визия за България“?, попита на свой ред тя.

„От изказвания на представители на ГЕРБ е ясно, че не става дума за реформа, а за началото на един много дълъг разговор, цитирам д-р Дариткова. А мина година и половина, откак министърът каза, че моделът е болен. На специална пресконференция ние казахме: „Дайте да направим един надпартиен модел, един консенсусен модел“, отвърна проф. Михайлов.

„Сега е моментът за това“, репликира го д-р Дариткова.

За проф. Михайлов първият модел звучи много интересно, но е напълно нереалистичен, защото никой застраховател няма да да участва в този процес при 4,7 млрд. лв. разходващи се от публичния ресурс.

„Това се казва и от самите застрахователи, че застрахователят ще бъде изправен пред толкова тежки финансови проблеми при цените, които съществуват в здравеопазването. Тоест, парите в системата не само че не стигат, но половината от тях се доплащат, което е скандално“, допълни професорът.

Попитан какво предлага „Визия за България“ в здравепазването той отговори, че предлагат модел, който не е свързан само с наливане на нови средства, а с промяна на финансирането на системата.

„Аз смятам, че когато човек поднася вот на недоверие, той е готов да управлява и е готов да поеме управлението веднага. Поне от БСП казват така, но ако „Визия за България“ е решението, аз наистина искам всички да я прочетат. Те твърдят, че 5000 човека са я прочели, но аз предлагам те да имат смелостта като г-н Ананиев да направят една дискусия със Световна банка, с представители на СЗО и да им предложат това, което е написано – базови заплати за лекари и медицински сестри, изцяло бюджетно здравеопазване, варианти на задължителна колективизация на лечебните заведения, държавно регулиране на цените на лекарствата“, посочи д-р Дариткова.

Според професора става дума за ДДС на лекарствата, а не за държавно регулиране.

„Аптечната мрежа е изцяло приватизирана, – продължи д-р Дариткова, – а вие държавни аптеки ли ще правите? Записали сте 24-часова аптечна дейност. Как се осигурява това?“

Разбира се, че е необходима 24-часова аптечна дейност. Вие имате ли представа, че в 90% от населените места няма въобще аптеки?, попита проф. Михайлов като я поздрави, че се е включила в графика на детско отделение в Смолянската болница, когато не достигаха лекари там. Но подчерта, че това е един от проблемите в здравната система.

Facebook Comments