Сензорна стая за деца със специални потребности откриха в Смолян

Сензорна стая за деца със специални образователни потребности създадоха в Ресурсния център в Смолян, или както е най-новото му название – Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. От новата придобивка ще се възползват близо 300 деца от цялата област.

Тя е обособена в две части. Едната е за активна терапевтична игра и е оборудвана със стена за катерене и терапевтични люлки. Другата част е за релакс и помещение със сензорни модули, табло за писане със „светещи писалки“ и кът за отдих на дечица с хиперактивност и дефицит на внимание.

С тях ще работят кинезетерапевти, психолози, рехабилитатори и специалисти от други области.

В новата зала за сензорна стимулация има тъмна стая, оборудвана с виброакустичен басейн, водна кула, акрилни огледала, гел плочи, проектор. В нея се извършва сензорна релаксация, а по-голямата част от пространството се заема от залата за ерготерапия и сензорна интеграция.  Оборудвана е с гимнастически дюшеци, меки модули, сензорни модули, мек валяк, набор от терапевтични люлки, стена за катерене.

Ерготерапията е насочена към формиране и развиване на самостоятелност в ежедневните дейности на децата.

От този тип терапия могат да се възползват деца със състояния в много широк диапазон – деца от аутиатичния спектър, деца с хиперактивност, с дефицит на вниманието, с ДЦП, дислексия и други. Необходимо е те да бъдат включени в програмата по ерготерапия.

Средствата за реновирането на залата, оборудването и всички уреди за рехабилитация, терапевтични игри и релаксиращи занимания са на стойност 55 хил. лв., като финансирането е от бюджета на центъра.

Инициатор за създаването на Ресурсния център  преди 15 години Мария Семержиева, която днес е началник на Регионалното управление на образованието в Смолян. По думите й не е случаен фактът, че Смолян първенец в пиробщаващото образование.

„Много пъти съм казвала, че този център е като мое дете, защото аз наистина приемам така институцията. Спомням си ентусиазма, с който открихме Ресурсния център преди 12 години, радвам се, че той се разви и получи доверието на родителите и заема важно място в живота на децата от цялата област Смолян“, каза при Семерджиева.

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян е създаден през 2006 година като Ресурсен център заедно с още 27 в страната – по един във всеки областен град в страната.

За тези почти 15 години той е преминал през различни трансформации, но винаги е бил на една от водещите позиции спрямо останалите регионални центрове и по отношение на висококвалифицираните си кадри, и по отлична материала осигуреност.

Гости при откриването на сензорната зала бяха народният представител д-р Даниела Дариткова и областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Вярвам, че с нея ще помогнем на децата да разгърнат възможностите си – чрез усилията на лекарите, родителите и учителите ще се случи адаптацията и приобщаването на децата, които имат по-особени терапевтични нужди“, заяви д-р Дариткова. Тя сподели и думите на майка на дете със специални образователни потребности, че тези деца приемат околния свят, но че за тях е особено важно другите деца да ги приемат и средата им да е достатъчно дружелюбна. Вярвам, че с тази зала и всички усилия това ще се реализира“, допълни тя.

„Радвам се , че можем да открием тази сензорна зала, защото знам с какъв ентусиазъм започнахте и вложихте по време на реновирането й. Сигурен съм, че тя ще помогне на много семейства да преодолеят дефицитите на децата. Тук благодаря на екипа на Ресурсния център за усилията и съпричастността, които влагате за работата с децата със специални образователни потребности, за което се убедих като родител на дете с подобен дефицит и което идва с огромно желание тук“, каза областният управител Недялко Славов.