Шест решения от първия ден на новата Районна избирателна комисия

Шест решения са взети в първия работен ден на новоизбраната Районна избирателна комисия (РИК) в Смолян. Измежду тях са за определяне на сроковете за подаване на документи за регистрация на кандидатски листи, за регистрация на инициативни комитети, вътрешни правила за входящата и изходящата кореспонденция и др.

Първото й заседание е открито от областния управител Недялко Славов.

Съставът на РИК е от 15 членове с председател Златко Карамучев (ГЕРБ), заместник-председатели – Костадин Чаталбашев (Коалиция „БСП за България”) и Андрей Петев (Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“), секретар – Росица Чакърова (ДПС) и членове: Симеон Велинов, Малинка Кордова, Василка Гатешка, Веселин Грашев и Евдокия Волевска от ГЕРБ; Маргарита Солакова, Анета Шехонова и Йорданка Маргаритова от „БСП за България“; Велко Хаджиев от ДПС; Димитър Трендафилов от „Воля“; Димитър Марев от „Демократична България – Обединение“.

Славов пожела спокойна и ползотворна съвместна работа РИК.

„Радвам се, че при провеждането на консултациите с политическите сили беше постигнато съгласие за състава на Районната избирателна комисия, за което им благодаря. Считам, че по този начин се дава знак пред обществото, че тук, на регионално ниво, политическите сили са в състояние да постигат консенсус, независимо от противопоставянето между тях. Нека този дух на съгласие и консенсус се запази и във вашата работа“, каза още областният управител.

Той отбеляза, че при провеждането на тези избори ще се сблъскат с различни предизвикателства от обичайната работа на РИК, свързани най-вече с пандемията.

„Длъжни сме да спазваме противоепидемичните мерки, но нека се съобразяваме, че действията, които предприемаме, по никакъв начин не трябва да подкопават доверието в изборния процес или във взимането на решения от Районната избирателна комисия. Спазването на противоепидемичните мерки не трябва да бъде за сметка на публичността, прозрачността и обективността в работата ни. Сред другите предизвикателства, с които трябва да се справим, е машинното гласуване“, допълни той.

Съгласно Изборния кодекс, в секциите с над 300 гласоподаватели ще има машини за гласуване.

„Това изисква по-голямо внимание от страна на политическите сили при подбора на членове за секционните избирателни комисии, за да се избегнат грешки при попълване на протоколите, които в последствие водят до съмнения в честността на изборния процес. Трябва членовете на РИК и на СИК-овете да работят, така че да няма никакво съмнение в коректното отчитане на изборните резултати“, каза още Славов.