Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Щангист вдигна първокласничка да запали огъня на знанието в смолянско училище

С едноминутно мълчание в памет на шампиона по вдигане на тежести Величко Чолаков започна новата учебна година в СУ „Отец Паисий“ – Смолян. Всички коленичиха и сведоха глави в почит към възпитаника на тяхното школо, който постигна най-големите успехи в своята категория за България, но си отиде внезапно преди близо месец.

Първокласник получи символичния ключ на познанието.

Щангистът Пламен Косов от 10-ти клас – републикански шампион, повдигна първокласничката Надежда Янева, за да запали с факла огъня на познанието в средното училище.

Днес 24 мъничета за първи път прекрачиха прага на училището, в което се обучават 268 деца.

„Това, че прекрачвате училищния праг, не означава, че непременно трябва да се разделите с Пепеляшка и Мечо пух. Те ще останат с вас дотогава, докато вие пожелаете“, каза им една от майките.

Цветя като за истински празник.

„Учението ще ви даде не само свещения дар да четете и пишете, но ще спомогне да откриете хиляди нови и интересни неща за света за самите вас. Подайте ръка с вяра и доверие на своите учители и те ще ви поведат по пътя на мъдростта. Пожелаваме ви щастливо детство и успехи в учението. А на учителите – все така дръзновено да работите, да пазите моралните устои на учителската си професия. Здраве, воля и упоритост“, пожела им тя.

Директорката на училището Надя Ловчалиева заяви, че започват годината с надежди за нови успехи и отлично представяне на възпитаниците им както в учебната дейност, така и в състезанията.

Шефът на РУО Никола Запрянов се обърна с намигане към първокласниците.

Председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов подчерта, че 24-ти май и 15-ти септември са едни от най-красивите български празници, защото свързват младостта с мъдростта, безгрижието с опита, защото дават надежда и упование в бъдещето.

Гост на празненството бе и шефът на Регионалното управление по образованието в Смолян Никола Запрянов, който изпрати в школото и своето първокласниче. По думите му 15-ти септември е празничен ден за всеки българин, символично встъпване в света на познанието, което дава на човека свобода, шанс да докаже своят потенциал. „Този ден е и начало на българската любов към познанието и просветата“, каза той. Запрянов благодари на учителите за техните усилия и професионализъм и посочи още: „Днес трябва да си дадем сметка, че духовността е големият ресурс на България. Разчитам на подкрепата ви и вярвам във вашата сила“. Пожела на първолаците този ден да остане в съзнанието им като най-светлият и най-вълшебен ден в техния живот.

Зам.-директорът на МВР в Смолян, комисар Димитър Ежев им каза, че училището е мястото, където децата градят своето бъдеще. Посъветва ги с помощта на техните учители и родители да направят така, че станат успелите хора на България. Комисар Ежев, който е и началник на „Криминална полиция“ пожела на учителите много сили, мъдрост, енергия и търпение в нелеката професия, която са  си избрали.

Зам.-директорът на МВР Димитър Ежев

С много настроение, цветя, песни и танци започна новата учебна година в СУ „Отец Паисий“.

Бъдещите абитуриенти поведоха за ръчичка плахо пристъпващите в първи клас. За тях бе постлано бяло платно. Звънна първият звънец, окичен със здравец. Плиснаха им менче с вода по пътя към знанието. Мъничките ученици минаха под венец от цветя. Безкрайно развълнувани, те бяха посрещнати с пита и мед.

Български песни, латино-танци и фолклорни изпълнения от ученици за ученици.

Преди това второкласниците ги посъветваха така:

Първо, раничко станете,

че от днес сте ученици.

Куклите си оставете

и игрите на войници.

 

Второ – да не ви се дреме

никога във клас,

вечер лягайте навреме

във един и същи час.

 

В първи клас е интересно:

пишеш буквички, чертички.

Учиш се да пееш песни,

думите делиш на срички. 

Като по вода да им върви на децата, които за първи път влизат в училище!

 

На урок не се говори,

само слушайте, помнете! 

По стени и по стобори

името си не пишете! 

Подсладени с питка и мед мъничките ученици пристъпиха плахо под цветния венец.

 

Другото е …, то се знае,

щом звънчето зънне „зън“,

литваш бързо да играеш,

докато е светло вън.

Facebook Comments