Щастлива развръзка с расови коне – откраднати, продадени и препродадени за месо

Тези кончета бяха спасени – откраднати от района на Чепеларе и продадени на месокомбинат в село Радиново, община Марица. Благодарение на г-н Христо Къртев, който се е усъмнил в произхода на кончетата, конна езда „Аспарух“ и бързата намеса на полицията в гр. Чепеларе , собственикът на конете си ги получи. Извършителите бяха заловени още на втория час от разследването и арестувани, каза Георги Юруков, чиято е конната база „Аспарух“ в Хвойна.

Собственикът на конете Розет Сувариев от Рудозем.

Става дума за откраднати между събота и неделя шест расови коне. Те били продадени веднъж на човек от Чепеларе, който бил добросъвестен купувач, но ги препродал в цех за колбаси. Собственикът на месокомбината обаче се усъмнил, че те са крадени, позвънил на своя приятел Георги Юруков и по стечение на обстоятелствата кражбата била много бързо разкрита. От страна на полицията също реагирали адекватно и извършителят бил заловен.

Сигналът в полицията бил подаден от 39-годишния  рудоземчанин Розет Сувариев в неделя. В нея описал, че животните били пуснати на свободна паша в местността Чернаки в землището на чепеларското село Павелско. По данни на собственика им стойността на конете е около 15 000 лева.

„Христо Къртев ми е личен приятел и вечерта в събота ми звънна. Сподели ми, че са му продадени арабски шагии, за които му казали, че са от района на Чепеларе. Съответно аз зная, че тук, в района, няма такива коне. Взех да го убеждавам, че конете не са от този район. Съпругата ми случайно чува нашия разговор. Тя пък била свидетел на друг разговор – че някакво момче си е докарало арабски коне и ги е пуснало на паша. Малко на късмет станаха работите“, разказа още Юруков.

Оттам намират телефона на момчето –  Розет Сувариев от Рудозем. Оказва се, че работи във Варна. Като научава, че кончетата му са намерени, още на следващия ден сутринта отива на място.

Спасените расови животни.

„Г-н Къртев пък от негова страна издири човека, който му е продал конете, някакъв Васко от Чепеларе. От там хващаме Васко и отиваме в полицията. Останалото полицията си го свърши. Те издириха реалния крадец – мъж от Чепеларе, който е продал конете на този Васко за 1400 лева. И така се стигна до щастлива развръзка. Благодарността е за Христо Къртев, задето се е усъмнил, че това са крадени коне, защото това е скъпа порода. Всичко друго е късмет“, е категоричен Георги Юруков, като уточни, че преди да се усетят в месокомбината на братя Къртеви едно от кончетата било заклано.

Директорът на ОДМВР в Смолян ст. комисар Николай Димов потвърди, че извършителят е установен.

„Това е 55-годишен мъж от Чепеларе. Той беше задържан вчера за срок от 24 часа. Документирана е престъпната му дейност. Конете са намерени. На практика той ги краде, продава ги на един, който е добросъвестен купувач, който ги кара в месарницата. Разследването си продължава“, уточни Димов.