Славов върна решението за кметските заплати в Мадан. Вижте защо!

Със своя заповед от днес областният управител на Смолян Недялко Славов връща решението на местния парламент в Мадан, с което са определени новите заплати на кметовете.  То беше одобрено на 27-ми ноември т.г.

С него на кмета Фахри Молайсенов бе определена рекордна заплата от 4600 лева. Колегите му от Средногорци  и Върбина  според същото решение ще получават по 1250 лв. месечно, а от Букова поляна, Боровина и Леска – по 1000 лева.

Според областния управител решението е незаконно, защото в него е посочено, че влиза в сила със задна дата – от 28-ми октомври.

„Съгласно текста на така приетото решение определените с него възнаграждения на Кмета на Община Мадан и кметовете на кметства влизат в сила месец преди същото да бъде прието, давайки му обратна сила. Общински съвет – Мадан, следва да има предвид, че в случая липсва конкретно правно основание за придаване обратна сила на акта“, се сочи в мотивите на Славов.

В заповедта пише още, че обратна сила се допуска само в изрични случаи, при това в интерес на справедливостта и при посочване на изрични мотиви, които налагат това. А в конкретния случай липсвали каквито и да било мотиви за придаване обратна сила на приетото решение.

Обяснено  е също, че ако Общинският съвет беше определил новите възнаграждения от момента на полагането на клетвата, тогава е можело да се приеме, че основанието за придаване на обратна сила на новите заплати е именно възникването на законовите им правомощия.

Според Фахри Молайсенов, цитиран от сайта „Смолян прес“, голямата заплата на кмета означава липса на корупция. По думите му така и трябва да бъде, вместо да се гласуват лицемерно ниски заплати на кметовете, които водят до логични съмнения за корупция, подмолност и популизъм.

Той допълва,  че размерът на заплатата му се коментира от политически опоненти с цел да получат дивиденти сред населението колко са загрижени за обществото.

„Като си кмет не означава да не можеш да си посрещаш нуждите. Ако стои кметът в канцеларията и не върши работа, и 1000 лева заплата да му даваш – за какво ти е? Не съм притеснен ни най-малко от това, че се коментира заплатата ми. Това е решението на Общинския съвет. Имаме доста идеи да реализираме през този мандат и може би с този мотив общинските съветници са предложили този размер на моята заплата. Защото сме си заложили много високи цели – да стопяваме безработица, за здравеопазване и редица други. Това означава отдаденост докрай. Кметът не трябва да е зависим, трябва да е свободен, да посреща нуждите си със законни средства. За съжаление има порочната мисъл в нашата държава: „Кметът има откъде!“. Ако така мислим и така работим, няма никога да се оправим. Всичко трябва да е точно и ясно, а не да се дава някаква малка заплата. Какво означава това – че кмета трябва да краде ли, за да си върши работата? Нормалното е заплатата на кмета да е голяма – ако си върши работата! Това е искреност и уважение към населението“, заяви още пред „Смолян прес“ Молайсенов.

Ден след като бе гласувана министерската му заплата Молайсенов открил сметка за фонд „Отвори сърцето си за нуждаещите се“. Идеята е част от заплатата му всеки месец да постъпва в този фонд.

Винаги, когато съм могъл, съм помагал и ще помагам на хора в нужда, не съм искал да се афишира, защото това за мен е грозно. Има желаещи и от моите съветници, от групата на ДПС, има и доста бизнесмени, които искат да даряват редовно в този фонд. Защото винаги се налага форсмажорно да се реагира за десетки случаи на хора в нужда, няма как на парче да се помага. Да не говорим какъв списък имам със сираци в общината, които се нуждаят от постоянна подкрепа. Помагали сме, събирали сме стотици хиляди левове, но трябва да е всичко нагледно, за да има отчет за хората и да може бързо да се реагира като има човек със спешна нужда. Затова създавам този фонд“, е посочил още Молайсенов.