След 30 дни изолация 46-годишна смолянчанка даде положителна проба за коронавирус

След 30 дни изолация 46-годишна жена от Смолян даде положителен резултат на PCR-тест за коронавирус. Тя е последният регистриран случай на заразен в региона. Жената е работила в Пампорово до 20 март т.г. Първи симптоми проявява в края на март и продължително се лекува под надзора на личния лекар със симптоматични лекарства. След месец лечение й се взима ПСР тест, който дава положителен резултат. Тя се е самоизолирала още в началото на болестта, контактите й са само в семейството й, което ще се изследва, каза шефът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева.

По думите на д-р Кубатева симптомите й са били леки, продължително време е вземала симптоматични лекарства, предписани й от общопрактикуващия лекар.  И тъй като доста дълго се протакало лечението, последната седмица личният лекар сезира РЗИ да вземем изследване за PCR, което излиза позитивно.

„Надявам се, че слушате брифингите на Националния оперативен щаб и сте чували колко са различни вариантите за продължителност на заболяването и вирусоносителството. В Америка бяха цитирали един случай на 54 дни, в които жената не може да се освободи от вируса. Това, че не се е подобрявала, е въпрос на индивидуално развитие на инфекциозния процес и за съжаление толкова дълго тя е била под влияние на инфекцията. Вече е в добро състояние, но така или иначе трябва да бъде карантинирана, за да не е опасна за другите. Никой не е боледувал от нейното семейство, с изключение на едното дете, и то преди нея. Те нямат оплаквания в момента, но обмисляме да им вземем материал за изследване, тъй като при толкова продължителен контакт със заразоносител много е вероятно и те да бъдат носители. Семейството се е самоизолирало още от края на март месец, в дома си са. Нямат контакти с външни хора“, допълни д-р Кубатева.

Към днешна дата в област Смолян общо установените случаи на заразени с коронавирус са 33. От тях 13 вече са напълно излекуваните. 3 са смъртните случаи. Активните  са 17. От тях в болница са 9, от които 7 са в областната болница, като един от тях е на интензивно лечение вече 27 дни. 2 от тях са в общинската болница в Мадан.
Осем от заразените се лекуват в дома си.