Смолян

Смолян каза „НЕ“ на насилието и поиска справедливост

Тихо, но категорично и ясно Смолян каза „НЕ“ на насилието и поиска справедливо наказание за насилника. Протестът се състоя днес като част от националната инициатива, подета в България след случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче по цялото тяло. Момичето е с 400 шева след насилие от мъж, с когото имало връзка.

Насилникът Георги Георгиев

Мълчаливият протест се състоя пред съдебната палата, където се събраха множество хора, носещи лозунги като „Живот без страх“, „Нулева толерантност срещу насилието“, „Нито една жертва повече“, „Справедливи присъди за всеки насилник“ и много други.

„Няма да си позволя високопарни изказвания. Създадох 11 слогъна, раздадохме ги на хората. Те са много кратки и силни изречения, но ние сме категорични за това, което пише на тях“, каза Малина Кордова – инициатор на събитието. Тя държеше лозунг: „Децата ни са рязани, бити, убивани, докога?“. Кордова призова за нулева толерантност към всякакъв вид насилие и агресия.

„Тук съм с искане законът да се спазва, да се прилага. За да покажем, че има хора, дори и в Смолян, в малките градове, които са с чувствителни струни и могат да отреагират на подобни събития и когато станем свидетели на подобни събития по телевизията можем да реагираме и да покажем, че имаме позиция като граждани. Напълно солидарни сме с девойката от Стара Загора и очакваме да има нормално правосъдие, което не си затваря очите за агресията, за тази повсеместна агресия, която се шири из цялата страна и твърде често остава безнаказана или остава с мерки, които са половинчати – с условни присъди и прочие. Това трябва да бъде прекратено, да има истинско правосъдие в страната и хората да усещат, че има справедливост, защото тази липса на справедливост е осезаема“, заяви Михаил Тодоров.

„Тук съм, защото най-напред сме хора. Не бива като част от гражданското общество да допускаме такива неща. Трябва да сме с нулева толерантност към всякакъв вид агресия. Искам да покажем, че трябва да бъдем преди всичко състрадателни, емпатични, че сме хора – това, което ни отличава от всички други същества на планетата. Трябва да не спираме да градим този социален напредък. Нелепо е случилото се, повече от грозно. Никой човек не трябва да прави такива неща. Всички трябва да сме готови да израстваме като общество, смятам, че градим общество, в което хората просперират, а не регресират“, каза Иван Стоев.

„Тук сме, за да покажем обществена непримиримост към агресията във всичките й форми, да призовем за справедливо правораздаване. Това ни е събрало тук, в никакъв случай не сме за саморазправа. Искаме спазване на законите, но не буквата и точката, а духът на закона, защото смятам, че има достатъчно норми, които да дадат гаранция за справедливи присъди за всички насилници“, посочи д-р Даниела Дариткова.

Бивш полицай каза, че отправя призив към Народното събрание за промяна на Наказателния кодекс – за криминализиране като по-тежки криминални деянията от този род, за промяна в НПК, в Закона за защита от домашно насилие, в Закона за закрила на детето. По думите му това има връзка с Истанбулската конвенция, против която са обикновените българи, защото ценностната система на българина е семейството – жената, децата, родителите, патриотизмът.

„А случилото се деяние е против всички морални ценности на българина, просто е недопустимо. Съжалявам, че няма представители на съдебната власт, в частност на прокуратурата – окръжна, районна, част от съдиите. Тук сме да искаме справедливо наказание за този род деяния, да има превантивна дейност, която да не ги допуска изобщо“, допълни той.

„Тук сме, защото подкрепяме пострадалото момиче. Извършеното от младежа спрямо него е недопустимо и той трябва да бъде наказан, да не се допускат повече подобни неща“, подчерта Хари Калфов. Малкият му брат каза, че е дошъл за същото „като бате“.  

„Аз също имам дъщеря и не искам един ден да й се случи нещо подобно, нито такъв човек да се навърта около нея. Това е недопустимо. Искам моето дете да знае, че това не е правилно, не е редно. Имам и момче, на което съм обяснила, че никога не трябва да причинява нещо подобно, нито да е съпричастен към такива хора. Решението да бъде освободен според мен е заради корупция. В Стара Загора има много богати хора и предполагам, че този младеж е един от тях“, посочи Ирена Пандевска.

error: Защитено Съдържание!