Смолян почете паметта на алпиниста Христо Христов

 

Днес Смолян почете паметта на алпиниста Христо Христов, който преди 13 години изкачи Еверест и остана под върха завинаги.

Над сто деца се събраха на ежегодна планинарска среща.

Събитието започна с изпълнение на гайда от Стамен Гърбелов.
Близки и приятели на Христо сведоха глави, за да го почетат. 

На 20 май 2004 година Христо Христов направи безкислородно изкачване на Еверест, но не успя да се върне. Паметни ще останат неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят, извървян до него”.

Събитието се провежда на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”, която се намира над параклиса „Свети Пантелеймон” до пътя между Смолян и Пампорово.

За поредна година турнирът се организира от община Смолян, местния клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Сдружение „Свободно европейско общество. 

Състезанието е за катерене по изкуствената стена, по железния път – система от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляване на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и алпийски тролей.

„Все повече деца и млади хора всяка година по това време идват, за да почетем Христо и да възпитаваме на спорт и природосъобразен начин на живот. Сигурен съм, че той ни гледа някъде отгоре и се радва, че продължават нещата, започнати от него. На Родопите и България са нужни хора като Христо. Вечна му памет !“, каза при откриването зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. 

„13 години, откакто нашият приятел си отиде, но той е между нас.  Сънуваме го, спомняме си за него. Той продължава да е жив в нашите сърца. Виждам в очите на децата как ги привличат въжетата и това ме радва. Красотата, която ни дава планината, ни води напред и желанието на човека да изкачва върхове никога няма да угасне”, сподели Сотир Стойчев,  алпинист и приятел на Христо, заедно с когото са изкатерили много върхове.

Facebook Comments