Смолян срещу стратегията за детето. Протестът свикан по фалшива новина?

„Не пипайте децата!“ – така скандираха протестиращи срещу стратегията за детето в Смолян. Стотици родители и деца се събраха в късния следобед на Новия център пред общината и областната администрация. Протестът бе свикан чрез Фейсбук.

Присъстващите издигнаха плакати с надписи: „Няма да дадем децата си!“, „Чуждите НПО вън от БГ“, „Да опазим семейството“, „Да защитим децата на България“ и др.

„Ние сме против стратегията за детето. Това, което ни смущава е, че се финансира от държава с много лоши практики в социалната грижа за децата. В Норвегия се отнемат деца без право на родителя да обжалва от социалните служби и се поставят в семейства, които биват подпомагани, при положение, че може да бъде подпомогнато семейството, от което е взето детето. Това се случва и в България и без тази стратегия. Би било хубаво това да се промени и да има възможност да се помага на самотни майки, които отглеждат децата си, а не на приемни семейства, на които  дават по 700 лева, а на майки в затруднение се дават 300 лева социална помощ“, заяви Велика Димова, майка на двегодишно дете.

„Доколкото сме запознати Норвегия е дала около 3 млрд. евро, за да може тази стратегия да бъде осъществена. Това е част от уж подпомагането и развитието на нашата държава. Знаейки за случаите на педофилия, издевателстване над децата, ние искаме по някакъв начин да се противопоставим. Не искаме стратегията ни да има нищо лошо с тази държава. Ние искаме сами да решаваме за децата си“, допълни младата майка. Според нея в семейства, в които действително има насилие, държавата трябва да се намеси.

„Но ние сме загубили вярата в държавата, че работи и че може по някакъв начин да бъде адекватна и да помогне дори да има истински казус, защото социалните работници са неспособни, некадърни са и не могат да разпознават случаите, тотално некомпетентни за мен са абсолютно всички органи в тази държава“, каза още Велика Димова.

Според нея тази стратегия е последната капка, която е преляла чашата на търпението и затова толкова много хора са на протеста.

„Аз нямам дете, но за в бъдеще ще имам и не искам да живея в държава, която лишава родителите от правото да отглеждат правилно децата си. Това според мен е нередно. Според мен тази стратегия е една голяма мафия срещу народа в България. Като искат да ни лишат от всякакви права и родителите, и като цяло народа“, каза Весела Михайлова.

„Аз съм против да нахлуват такива глупости в държавата ни, взети от чужди държави, където хората са с различен начин на мислене и не искам да подражаваме на други държави. Ние сме в България, българи сме и се борим за правата си, за правата на нашите деца, за да останат в България“, допълни тя.

На протеста дойде и председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която е и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обясни на група жени, че стратегията за детето е оттеглена и не се разглежда. Обвиниха я, че е оттеглена предизборно. В кратката дискусия с протестиращите й бе казано също, че протестът е насочен и срещу промени в Закона за детето, които поставят в риск децата от нормалните семейства.Даже й прочетоха пост във Фейсбук, в който тя е визирана като вносител на промените в разрез с интересите на българските деца.

„Това е абсолютно фалшива новина. Няма промяна в Закона за детето. Няма намерение за промяна в този закон. Никой никъде в България не е регламентирал, че ще се отнемат деца. Това е една фалшива новина, която през сайтовете успя да събере гражданското общество, което значи, че сме демократична страна и гражданското общество е живо. Само, че защо се поддава на фалшиви новини – това не мога да си обясня. Социалните служби работят и се стараят да защитават интересите на децата, но с оглед на това да подпомагат техните семейства“, заяви д-р Дариткова.

Тя призова опонентите й в дискусията да отворят сайта на Народното събрание и да докажат тезата си, че тя е вносител на промени в закона. Поиска да се изкаже публично, но организаторите на протеста отказаха да й дадат думата.

Ангелина Кънева с мегафон поведе шествието от Новия до Стария център на Смолян, като по пътя до там скандираха „Не пипайте децата!“. При второто събиране на площад „Свобода“ жената с мегафона призова присъстващите да не гласуват.

„За това трябва да се разберем. Тези евродепутати къде тръгват, къде отиват и какво ще правят там?!“, попита тя. И помоли за едноминутно мълчание в памет на бебето, починало при катастрофа, визирайки инцидента с лидера на ДОСТ Лютви Местан. „Защото едно дете си отиде, а нищо не се случва. Наказан няма, а той е политик. Да помълчим за всички деца, които са починали не само по пътищата, а и по болниците, за които се събират пари. Лекуваха ги и в Турция, но някои от тях си отидоха, без да им се помогне“, допълни Кънева.

Малко по-късно в профила си д-р Дариткова написа следното:

Днес в Смолян присъствах на протест срещу Националната стратегия за детето. Опитах се да обясня на родителите истината като народен представител и да оборя всички фалшиви новини, които бяха цитирани от протестиращите. За съжаление не ми беше дадена думата от организаторите на протеста. Категорично заявявам, че Националната стратегия за детето е оттеглена и не предстои разглеждането й след изборите, както се твърди от някои участници в протеста. Стратегията е оттеглена поради високия обществен отзвук и отрицателно отношение към нея.
Поради тази причина не е започнато ведомствено съгласуване. Няма и работна група, която да подготвя проект за нов Закон за закрила на детето. 
Исках да заявя, че няма никаква промяна във въпросния закон и не се предвижда такава, която да води до отнемане на деца от родителите им. Всички други твърдения са спекулации и фалшиви новини, които целят да предизвикат неоснователен страх сред родителите. Няма нормативен документ и не се готви такъв проект, който цели отнемане на децата от техните родители, от техните биологични семейства. 
За съжаление думата ми не беше чута и най-голямото разочарование за мен е, че голяма част от присъстващите родители и техните деца са хора, които са ми се доверили като лекар. Аз всеотдайно полагам грижи за децата им и ми е болно, че не ми се доверяват като представител на Народното събрание. От мен те ще получат най- достоверна информация за законодателните и нормативните промени в социалната сфера“.

Припомняме, че вчера министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи следното пред медии в Бургас:

„Бих искал да успокоя всички родители, че не съществува нормативен документ и не се подготвя проект, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители. Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проект на Националната стратегия за детето. Работата по този проект е спряна. В този смисъл протестът срещу стратегическия документ няма основание“.

Министърът възрази и срещу разпространяваните фалшиви новини в социалните медии, че се готви проект на Закон за детето. Няма работна група, която да подготвя такъв проект. Това са неверни, фалшиви новини.

„Истината е, че много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата и държавата е длъжна да се погрижи за тях като предприема временни мерки за закрила“, каза министър Петков. Той добави, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейства“.