Смолянчани пак протестират срещу изграждане на микро ВЕЦ в града

Жители на Смолян отново излязоха на протест срещу намерението на частен инвеститор да изгради микро ВЕЦ в територията на града.

„За пореден път живеещите в района на автогарата в областния град възразяваме срещу инвестиционното намерение за изграждане на МВЕЦ „Чинара”. Въпреки писмата и жалбите, които сме изпращали до институциите, никой не ни обръща внимание. Случаят е прецедент – строителство на водна централа в населено място, и то на метри от жилищни сгради“, жалват се хората.

Причина за техния гняв е настояването от страна на инвеститора отново да му се разгледа предложението, което бе отхвърлено на два пъти от местния парламент.

По средата на месец май т.г. инж. Росен Багрянов – управител на „Чинар – 2000“ ЕООД, отново е поискал преразглеждане на заявлението за предварително съгласие за одобряване на Подробния устройствен план, предвиждащ трасе за тръбопровод, преминаващи през общински поземлени имоти.

„Най-силно потърпевши от строителството на МВЕЦ-а ще са около 25 човека, които живеят в радиус 40 метра от мястото на бъдещата централа. Не отричаме, че има направени обявления за инвестиционно намерение на сайтовете на РИОСВ и община Смолян. Но постъпилите жалби не са взети предвид. Заради преценката да не се извършва ОВОС, не е проведено и обществено обсъждане“, сочат протестиращите в жалба до кмета и местния парламент.

Според тях всичко е направено по „втория начин“. Твърдят, че фирмата, която иска да строи съоръжението, се базира на едни много стари разрешителни на покойния вече Христо Куцев, който през 2000-2001 г. работил в общината и тогава ги е изкарал. Впоследствие, с помощта на бившия директор на РИОСВ Смолян Елен Минчев, чиято майка до миналата година бе съдружник в дружеството-инвеститор, и съпругата му Елена Минчева – служител в Басейнова дирекция, фирмата получава „зелена светлина” за строителството на водната централа.

Те питат защо след като на два пъти Общинският съвет в Смолян отказа да съгласува Подробния устройствен план, определящ трасето на тръбопровода на МВЕЦ „Чинара”, докладната отново е вкарана в дневния ред, и то без изложени никакви мотиви и нови обстоятелства. Заявяват, че са категорично против изграждането на МВЕЦ „Чинара” и настояват процедурата да бъде прекратена.

Предложението за преразглеждане на инж. Багрянов ще се разглежда днес от Общинския съвет на Смолян.

 

Facebook Comments