Смолянчани празнуваха 108 години свобода

Смолян отбеляза тържествено 108 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество. Празникът, на които бяха почетени имената на героите, сражавали се в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян, завърши с пищна заря.

В тържествата участваха 101 Алпийски полк – Смолян, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски – Пловдив, Трети ученически гвардейски отряд – Смолян и ученически блок от ППМГ „Васил Левски“.

„Днес отбелязваме 108 години от паметните октомврийски дни на 1912 г. и изразяваме своето уважение и признателност за саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове на България, пролели геройската си кръв за освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец, във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост. Ние помним тяхното безсмъртно дело и тяхната саможертва в името на Свободата и на Отечеството и се прекланяме с благодарност. Помним и техния завет – да бъдем единни в името на Майка България!“, заяви пред съгражданите си кметът Николай Мелемов.

По думите му отново имаме възможността да отдадем заслуженото внимание към живота и делото на полковник Владимир Серафимов, да изкажем почит и уважение към неговата историческа паметна личност, към неговия пълководски талант и решителност, с които остава в нашата история, като освободителят на Родопите.

Мелемов отбеляза, че полк. Серафимов е олицетворение на бойния дух на Българската армия.

„Поклон пред неговите храбри войници – героите от 21-ви Средногорски полк, които се врекоха на родопската свобода. Да тачим и пазим традициите, българското и родопския дух.

Нека с достойнство и толерантност обединим стремежите си за просперитет на държавата ни и да работим за успешното бъдеще на Родопския край“, посочи още Мелемов.

Областният управител Недялко Славов изтъкна, че това е ден, в който си даваме равносметка, че свободата, която днес лековато приемаме за даденост, e струвала живота на поколения наши деди и за да я постигнат, са дали живота си.

„Днес свободата изисква от нас не война, а мир, не сражения и битки, а диалог и взаимно уважение! Но и днес, както и преди 108 години, за постигането на националните идеали, е нужно обединението ни като нация! Независимо от  степента ни на развитие като общество, времената, в които живеем, ни изправят пред своите  предизвикателства. Дали с лекота ще ги преодоляваме и какви ще са последствията за бъдещето ни, зависи от нас, от разумната ни преценка, решения и поведение! Но трябва да знаем, че просперитетът и благоденствието са постижими само за общество, съставено от единни граждани, които ценят свободата си и достиженията на демократичния обществен ред“, каза още Славов.

Той отбеляза, че все по-често ставаме свидетели на размирици, на излишни противопоставяния, както в национален,  така и в световен план.

„Безспорно кризата с COVID-19 налага някои ограничения върху личната ни свобода и това поражда напрежение. Но за функционирането ни като общество е необходимо да спазваме и някои ограничения в името на всеобщия интерес. И това не е отнемане на лични права или накърняване на лично достойнство. Емоцията в повечето случаи ни пречи при преодоляване на трудностите. Затова нека да бъдем разумни и обективни в решенията си, нека да бъдем граждански активни и обществено ангажирани, защото славната и свободна България, за която дедите ни проляха кръвта си, днес е в ръцете на всички нас, ние градим нейното настояще и полагаме основите на бъдещето за идните поколения. И няма по-добър начин да почетем героите си от този да поемаме трудностите на времето, в което живеем, единни и обединени около националния си интерес“, подчерта той.

Поздравителни адреси за празника бяха получени от президента Румен Радев , кметове на общини, държавни и областни институции и др.

На връх Средногорец, известен като Родопската Шипка, родопчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите от 21-ви Средногорски полк, командван от полк. Владимир Серафимов. Панихида за загиналите в боевете отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Иван Марински.

Пред Паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян бяха наградени военнослужещи и български граждани за активна родолюбива дейност.

С юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бяха отличени полк. Димитър Кацаров – командир на 101-ви алпийски полк, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Марин Захариев – заместник-кмет на община Смолян, Венера Аръчкова – председател на Общински съвет-Смолян, Валентина Василева – директор на РИМ-Смолян, Надежда Горанова – директор на ЕГ „Иван Вазов“- Смолян, и учител от същото училище.

Грамоти получиха сержант Мария Гогова и младши сержант Мария Георгиева – военнослужещи в 101-ви алпийски полк.

Те бяха връчени от Иво Антонов – директор на Дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната.