Собственикът на аквапарка и хотел „Персенк“ в Девин е обвинен за измама с евросредства

Собственикът на аквапарка и хотел „Персенк” в Девин Николай Иванов ще бъде съден за извършена измама при получаване на пари от европейски фондове за къща за гости. В съобщението от Окръжната прокуратура са посочени инициалите на обвинения – Н.И., но справка в Държавен фонд „Земеделие“ сочи, че единствената фирма, която е правила къща за гости в община Девин, чийто собственик е с тези инициали, е „Лилии“ ООД. Тя е изпълнила проект „Преустройство и благоустройство на База за отдих в УПИ I – 179, кв. 1 по плана на с. Лясково, общ. Девин, обл. Смолян“ с еврофинансиране на стойност 200 711,50 лева.

Обвинителният акт срещу 52-годишния бизнесмен е внесен на 22 юни т. г. Николай Иванов е уличен, че на 12 юли 2010 г. пред ДФ „Земеделие” – Смолян, като управляващ и представляващ фирмата „Линии” ООД е представил неверни сведения при кандидатстване за еврофинансиране за къща за гости.

Бизнесменът представил справка-декларация за приходите на дружеството за предходната година, в която посочил, че са реализирани приходи от 1 284,50 лв. без ДДС от продажба на собствено земеделско производство.

В резултат на неправомерните му действия дружеството е получило безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 711.50 лева, от които 80% (160 569.20 лв.) от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава. Както и 20% (40 142.30 лв.) от националния бюджет на Република България за ремонт и реконструкция по проект за къща за гости.

По делото е установено, че обвиняемият декларирал неверни приходи от продажбата на земеделска продукция пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Смолян, без дружеството да е развивало подобна дейност, съобщават от Окръжна прокуратура – Смолян.

В резултат на невярно представените сведения от обвиняемия, представляваното от него дружество е получило от европейските фондове горепосочените суми, с които извършил ремонт и реконструкция на съществуваща база, превърната в къща за гости с шест стаи в района на Девин. 

Предвиденото от закона наказание, за което е обвинен Н. И., е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Към периода, за който се съобщава за извършеното нарушение от Иванов, фирмата „Линии“ ООД е била регистрирана в Девин. След това регистрацията й е преместена в Пловдив. Съдружници в нея са заедно със сина му Любомир, който притежава 4500 лева дял в нея, а бащата Николай Иванов е с миноритарен дял от 400 лева.  

error: Защитено Съдържание!