ИзбориПолитика

Среща с представители на културата и изкуството проведоха кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС

Среща с представители на културата и изкуството проведоха днес кандидат-депутатите от ГЕРБ-СДС д-р Красимир Събев, Васил Седянков и Андриян Петров. В нея взеха участие работещи в регионалната библиотека, художествената галерия и историческия музей на Смолян.

„Ние искаме да се представим пред вас като хора, като намерения и амбиции, но и да чуем какво е вашето мнение, какви са вашите очаквания към нас. Ако през последните години правихме експерименти и търсихме новото, дойде момент, когато трябва да кажем в каква посока отива държавата ни. Ние си даваме сметка, че ефектът от доброто не идва веднага, а вредата от грешките идва бързо и е дълъг хоризонтът за поправянето й. В този смисъл през последните три години всички усетихме как експериментите не допринесоха за нищо добро“, отбеляза д-р Събев.

По думите му работата, която се върши от хората на изкуството и културата, е не толкова видима, колкото осезаема. На свършеното от тях се дължат моралните устои, нравствените ценности, формира се усетът за красота, за подреденост, за правда и истинност.

Той прикани участниците в срещата да кажат какво трябва да се направи, за да се подобри средата им на живот и творчество.

„От това, което се случва, берем срам, може би и от наши, но повечето е от чужди грешки. Нашите населени места са оцелели и са се крепили основно на три дирека, казано по родопски – образование, култура и вяра. Оттук е и това специално отношение към вашите институции. Виждате в Широка лъка как вървят нещата. Ако го няма Музикалното училище, ще е едно крайпътно селище. Ако го няма това отношение към образованието, пак е същото. Виждате старото училище до църквата какъв прекрасен обект стана. Сега имаме четирима директори с 80 ученици в Музикалното училище, два центъра за деца, 20-тина деца в основното училище“, обобщи кметът на Широка лъка Васил Седянков, който е трети в листата на ГЕРБ-СДС за Смолян.

Според Андриян Петров – четвърти в листата, има институции, от които зависят много неща, свързани с нашия регион, а спецификата му е позната на всички.

„Мога да кажа, че в библиотеката, музея и галерията работят хора с големи сърца. Благодарение на вашите усилия и всичко, което допълнително правите, се стигна до положителна промяна във всяко отношение. Регионът ни обаче изисква не само специални усилия, но и специална подкрепа, за да си запазим младите хора при нас. Има такава тенденция, но ако ние не променим наистина ситуацията, ще се позадържат известно време и пак ще избягат. Аз съм единствен от сферата на културата, в нито една друга листа няма човек от нашето тесто“, посочи Петров.

От своя страна работещи в културните институции изискват да се направи всичко възможно, но да се отворят европейските фондове за България. Обясниха, че европейските средства на този етап са недостъпни, а това изключително много им връзва ръцете. На европейски средства разчитат те за реализиране на множество проекти и инициативи.

error: Защитено Съдържание!