Стефан Сабрутев: Всеки повод трябва да се използва за разясняване на ползите от имунизацията

От началото на ваксинационния процес до 3-ви май са поставени общо 17 777 дози ваксини в Смолянска област и са обхванати 10 357 лица. При 7 557 лица ваксинационният процес е приключен, което представлява 7,42% от населението. По този показател областта е на десето място в страната. Възрастовото разпределение на ваксинираните лица показва, че най-голям е дял имат лицата във възрастовата група между 60-69 години-31%, съобщиха от РЗИ по време среща при областния управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Срещата била инициирана от здравната инспекция заради нуждата от повишаване на осведомеността за ваксините и разширяване на имунизационния обхват на населението.

„Към момента има достатъчно ваксини от всички видове. Каналите за ваксиниране са много, във всяка болница, както и в РЗИ,  но идеята е да се получи информация чрез кметове и кметски наместници, дори и до най-малките населени места, че  РЗИ могат на място, след предварително изготвен график, да извършат ваксинация. Всички знаем, че ваксинирането е доброволен акт и никой насила няма да кара някой да бъде ваксиниран, но една разяснителна кампания ще бъде полезна. Всеки повод за събиране на повече хора трябва да бъде използван за разяснителна кампания сред населението“, е категоричен Сабрутев.

Имунизациите се извършват от имунизационни кабинети, разкрити в почти всички общини и от ОПЛ.  Интензивна имунизационна дейност извършва и РЗИ, където са приложени 3 146 ваксини. Организират се и зелени коридори.

Най-много са поставените дози ваксини в пунктовете за ваксинация и джипитата в общините Смолян, Златоград, Неделино и Чепеларе. Значително по-малък интерес се наблюдава  в общините Доспат, Рудозем и Мадан.

Въпреки достатъчното налични и достъпни ваксини се отчита спад при ваксинацията. През месец  април поставените дози са 2 919, а през месец май – 2 172.

От РЗИ предложиха на кметовете и институциите да бъдат предприети допълнителни мерки за ускоряване темповете на обхващане на населението  ваксини. Акцент бе поставен върху разяснителната кампания  за ползите от ваксините като изключително важно средство за защита срещу  COVID-19.

„За повишаване информираността и доверието към ваксините ще разчитаме най-много на личните лекари  и би било добре те да бъдат по-активни“, заяви главният секретар на РЗИ-Смолян Емилия Кафеджиева.

Тя припомни, че мобилният кабинет за ваксинация към здравната инспекция работи активно и може да бъде използван за извършване на ваксинации в отдалечени места, при събрана група от хора, изявили желание да се ваксинират. 

Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Сийка Чернева  посочи, че ваксината е препоръчителна и има пожелателен характер, но хората трябва да осъзнаят необходимостта от ваксинирането. 

„Наличието на антитела не е противопоказание за ваксиниране, защото препоръката на националния ваксинационен щаб е, че можеш да се ваксинираш три месеца след боледуването“, каза д-р Чернева. Представителите на институциите и общините отчетоха факта, че все още сред хората има притеснение относно ваксинирането и неяснота относно вида на ваксината, подходяща за тях. Много жители на областта са се срещнали с вируса и са изградили антитела и отлагат ваксинирането във времето.  Спадът на заболяваемостта  също кара хората да си мислят, че заразата е преминала.

Всички тези фактори влияят негативно на процеса на ваксиниране. В тази връзка от РЗИ призоваха кметовете да  съдействат, освен с разяснителна кампания, с предоставянето на информация за лица, които искат да се ваксинират, включително и в големи колективи и фирми, които са на тяхна територия. Ваксинацията, която се извърши от мобилен екип на  РЗИ, е напълно безплатна.