Сувенири от кристали моделират в Мадан младежи със специални потребности  

По проект за младежи със специални потребности на Мадан гостуват доброволци от България, Турция, Македония, Италия и Испания. Те изработват сувенири и картини от кристали и кристален прах, с които ще направим базар на празника на миньора в Мадан следващата седмица. Базарът е с благотворителна цел като спечелените пари се даряват на Рехабилитационния център за деца със специални потребности, съобщи менторът на групите Десислава Атанасова  – Венкова.

Фестивалът на Родопския кристал се провежда за трета година в Мадан. Той е част от проекта „ReStArt“ на сдружение „Деца със специални потребности“ и продължава две седмици. Координатор на проекта е Емилия Георгиева.

Вечерите се посвещават на съответните нации, в които гостите представят своята култура.

В него участват младежи до 30-годишна възраст като заедно с асистентите са 55 души. Те са от неделя в Мадан, каза Венкова.

В изработката на творби от кристали участват както младежите, така и граждани, които проявяват солидарност към инициативата. Идеята е всеки да може да допринесе за организирането на фестивала, а от друга страна арт-терапевтичните ателиета да са център на социализация и социална чувствителност към хората със специални потребности.

Не само младежи със специални потребности, а и колекционери на кристали участват във фестивала.

Подготвя се късометражен филм със заглавие „Аз, моя милост и Солидарността“ ,който ще бъде разпространен в България и страните партньори.

Той ще съдържа информация за възможностите, които Европейският корпус предоставя, подкрепени от личния опит, мнения и заключения на доброволците и членовете на сдружението.

Участниците ще дадат съвети на младите хора как да се грижат за бъдещето си, докато изграждат обща европейска културна и образователна среда.

Facebook Comments