Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Свършиха часовете за преглед при медици от УМБАЛ „Александровска“ в Смолян, напливът е огромен

Свършили са часовете за преглед на рак на гърдата, който ще се провежда в Смолян от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова, работещи в ДКЦ при УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от пресцентъра на Районната здравна инспекция.

Профилактичните прегледи на млечната жлеза са планирани за 8 и 9 ноември – четвъртък и петък. След като разбрали за огромния наплив на желаещи, те заявили готовност да преглеждат и в събота дообед, но часовете и за допълнителния ден били запазени в рамките на половин час. Записали са се над 80 души, посочиха от пресцентъра на РЗИ.

Припомняме, че на 8 и 9 ноември 2018 година РЗИ в Смолян организира профилактични прегледи на млечна жлеза.

Ехографското изследване ще се извърши в сградата на здравната инспекция от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова от ДКЦ при УМБАЛ „ Александровска” – София. Цената на изследването е 10 лв. и ще се провежда след предварително записване на телефон: 0301/ 5-89-30.

Ранното диагностициране на рака на млечната жлеза увеличава многократно шансовете за пълното му излекуване. В началните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци, оплакванията често са общи и неспецифични, а когато се появят първите симптоми, процесът вече е с напреднало развитие. Профилактиката на заболяванията е първата стъпка по пътя към тяхното навременно откриване и лечение. Ето защо трябва да бъдем активни и отговорни към своето здраве.

Според специалистите ограничаването на рака на гърдата е възможно чрез спазването само на   5  основни стъпки:

  • По възможност ранно раждане (от биологична гледна точка това е възрастта до 25 години);
  • Двигателен режим – активното движение статистически намалява риска
  • Спазване на нормално телесно тегло;
  • Избягване на неконтролируемата употреба на хормонални препарати;
  • Диета с хранителен режим, при който има намален прием на мазнини, червено месо и алкохол.

Facebook Comments