Тази вечер музикалното училище в Широка лъка с грандиозен концерт за 45 години от създаването си

Грандиозен концерт за 45-годишнината от създаването си готви тази вечер от 17 часа Музикалното училище в Широка лъка.

През годините на съществуването му училището е творилница на таланти, с която всеки местен човек и всеки управник се е гордеел и е искал да го покаже на видни гости. Превърнало се е в марка за региона.

Открито е на 1 септември 1971 година. В началото се помещава в Згуровския конак, в сградата на горското и в една част от помещенията на основното училище, освободени от тогавашния директор Манол Радичев.

Първите приети ученици са 32-ма от 240 кандидатствали. Лично Тодор Живков открива на 9 февруари 1979 г. учебния комплекс. През 1974 г. е открито мъжкото общежитие,  а през 1982 г. и женското. Тогава, по постановление на Министерски съвет, се откриват няколко училища, с цел културно и икономическо развитие на региона. А в деня на обнародване на постановлението е бил обявен неработен ден – празник за целия Смолянски окръг.

За създаването на училището много е помогнал директорът на пловдивското музикално училище Анастас Маринкиев, както и проф. Асен Диамандиев, проф. Паракшев Хаджиев, проф. Манол Тодоров, а първият директор на училището е Константин Шопов.

Сегашният му директор Стоянка Тенова е от Пловдив. Тя работи в музикалното училище от 31 години, а от 21 г. е негов директор.

„В страната има такива 23 училища – 9 са музикални, от които 2 са фолклорни, а другите за изящни и приложни изкуства. Сега наскоро най-накрая се заговори за качество, а ние винаги сме държали на качеството. При нас учениците влизат с конкурсен изпит и след всяка година държат изпит, без който не могат да преминат в следващ клас. Едва в гимназиалния етап на образованието се виждат пропуските в началното училище. С правописа са зле, с езиковата култура, защото животът не е само тест, за да заградиш отговор „А“ или „Б“. Необходимо е да се научат да мислят, да носят отговорност за своите постъпки. Трябва да си пазим традициите и в образованието. Ние отдавна сме част от Европа. И не само ние, но и тя може да се учи от нас“, казва Тенова.

1270 са възпитаниците на училището досега от всички краища на страната.

От него са тръгнали много известни във фолклора имена – диригентът на ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев, Нели Андреева, Недялко Недялков, който е кавалджия в оркестъра на БНР, Костадин Атанасов – в ансамбъл „Филип Кутев“, Петьо Кръстев – диригент на оркестъра на ансамбъл „Пирин“. Между тях има и хабилитирани преподаватели като проф. Костадин Бураджиев, Стоян Пауров, Донка и Николай Колеви, Васко Бебелеков и Мария Бебелекова в САЩ и много други.

Георги Кичуков допреди да се спомине, бе диригент на ансамбъл „Родопа“.

Певицата Златина Узунова и всички в ансамбъл „Родопа“ са възпитаници на училището. Тази година в училището има 80 ученици на възраст от 14 до 19 години.

Facebook Comments