Телефонни измамници проучват района на Смолян и Златоград

Десетки сигнали са постъпили вчера в районното управление на полицията в Смолян за опити за телефонни измами. Такива обаждания е имало и предишните дни в РУ-Златоград, съобщават от Областната дирекция на МВР – Смолян.

Различни лица прозвънявали на домашните телефони на десетки жители на областта, твърдейки че се обажда „разследващ полицай Христов“ или „разследващ полицай Георгиев“. Те искали пари с обяснението, че трябва да им се съдейства за разкриване на престъпление.

От полицията предполагат, че вероятно става дума за проучване на района и набелязване на жертви, които да предадат пари на измамниците

Гражданите споделят, че в началото разговорите се провеждат със спокоен тон, но впоследствие измамниците започват да заплашват, което се превръща в тормоз.

Към настоящия момент няма постъпили сигнали за пострадали от измами, но органите на реда очакват обажданията да продължат и следващите дни.

„Напомняме на гражданите, че няма процедура, по която полицейски служители да събират парични суми от гражданите за разкриване на престъпления. Единственият начин, по който някой може да помогне в разкриване на престъпление, е да даде свидетелски показания, ако е станал свидетел на престъпление. При разговорите с непознати по телефона препоръчваме хората да задават повече въпроси, от колкото да отговарят на такива. Незабавно след получаване на обаждане да сигнализират на тел.112“, съветват от полицията.

droba

Администратор.