Телефонни измамници проучват района на Смолян и Златоград

Десетки сигнали са постъпили вчера в районното управление на полицията в Смолян за опити за телефонни измами. Такива обаждания е имало и предишните дни в РУ-Златоград, съобщават от Областната дирекция на МВР – Смолян.

Различни лица прозвънявали на домашните телефони на десетки жители на областта, твърдейки че се обажда „разследващ полицай Христов“ или „разследващ полицай Георгиев“. Те искали пари с обяснението, че трябва да им се съдейства за разкриване на престъпление.

От полицията предполагат, че вероятно става дума за проучване на района и набелязване на жертви, които да предадат пари на измамниците

Гражданите споделят, че в началото разговорите се провеждат със спокоен тон, но впоследствие измамниците започват да заплашват, което се превръща в тормоз.

Към настоящия момент няма постъпили сигнали за пострадали от измами, но органите на реда очакват обажданията да продължат и следващите дни.

„Напомняме на гражданите, че няма процедура, по която полицейски служители да събират парични суми от гражданите за разкриване на престъпления. Единственият начин, по който някой може да помогне в разкриване на престъпление, е да даде свидетелски показания, ако е станал свидетел на престъпление. При разговорите с непознати по телефона препоръчваме хората да задават повече въпроси, от колкото да отговарят на такива. Незабавно след получаване на обаждане да сигнализират на тел.112“, съветват от полицията.

Facebook Comments

admin

Администратор.