Тревога! И ученици от Смолянско са в зловещата игра „Син кит“

Здравната инспекция в Смолян организира информационна кампания сред училищата в областта за опасността от играта „Син кит“, съобщи пред БТА Светлана Стефанова от инспекцията. Тази игра е провокация за младите хора да извършат опасни или дори престъпни действия, които биха могли да имат фатални последствия.  Всеки участник получава по 50 поръчения, които трябва да изпълни. Последното обикновено е подтикване към самоубийство.

Проведени са срещи и обучения с 870 ученици от 5 до 10 клас и 36 учители от Смолян и областта. Оказало се, че „Син кит“ е добре известна игра в ученическите среди, а 4% от децата (предимно 12-15-годишни) признали, че са се съгласили да участват. Повечето се включили от любопитство, желание за вдигане на адреналина, самота и дори с мотив да покажат на родителите, че могат да довършат докрай нещо, което са започнали.

Поканите за участие в „Син кит“ са изпращани обикновено от непознати хора, в някои случаи от виртуални „приятели“ в групата им. Офертите са отправяни първоначално на руски, а след това и на английски език. С тях се свързва т.нар. „куратор“. Той първо обяснява правилата: „На никого не се казва за тази игра“, „Задачите се изпълняват винаги, независимо какви са“, „За неизпълнение на задача ще бъдеш изключен от играта завинаги, но после те чакат страшни последствия“.

„Задължително изискване било децата да изпратят видеоматериал, доказващ стриктното изпълнение на всяка дадена задача. Даваните на децата предизвикателства са сходни с тези в Русия – рисуване на кит върху дланта с бръснарско ножче или с друг остър предмет, събуждане в точно определен час, гледане на страшни филми, правене и изпращане на „по-секси“ снимки, извършване на палеж в дома или в училището, извършване на кражба“, посочва Светлана Стефанова.

По нейни данни в една община в областта са установени случаи на самонараняване на деца, изпълняващи предписаните „мисии“. Повечето от учениците в областта са достигнали до четвърто-пето ниво на играта и се отказали, когато им възложили да преминат към кражби. След отказа последвали заплахи, че семействата ще бъдат открити по IP адреса и ще бъдат убити децата и родителите им.

Ето как „кураторите“ се „рекламират“ във Фейсбук. Предлагат лесни начини за връзка с тях.

Разпространени са информационни брошури сред родителите с препоръки как да се противодейства на онлайн тормоза. Инициативата е проведена с методическа помощ от Териториална служба БОП, Детска педагогическа стая – Смолян, и Център по безопасен интернет.

Като основни препоръки към децата се отправя предупреждението да изключат от приятелските си кръгове в социалните мрежи всички непознати, да не отговарят на покани за приятелство и съобщения от непознати, да посочват в своите профили възраст, близка до реалната, тъй като в регистрациите на непълнолетните има допълнителни защити, и др.

На участвалите в „Син кит“ ученици е обяснено, че е невъзможно да бъдат проследени и открити по IP адрес.

Facebook Comments