Трима от Смилян са пътували в „онзи“ самолет от Амстердам

Трима души от Смилян са пътували със самолета от Амстердам до София на 1-ви май, в който две жени от Хасково са били с коронавирус. Това стана ясно днес по време на брифинга, даден от областния управител Недялко Славов, директора на РЗИ д-р Мими Кубатева, изпълнителния директор на МБАЛ в Смолян д-р Марин Даракчиев и директора на ОДМВР ст. комисар Николай Димов.

„В този самолет заедно със заразеното семейство от Хасково са пътували трима жители на областта от село Смилян. Те са под 14-дневна карантина. Здрави са, взети им са проби за PCR и резултатите им са отрицателни“, информира д-р Кубатева.

Припомняме, че в Деня на труда с полет от Нидeрлaндия нa лeтищe Coфия ca приcтигнaли двe жeни oт oбщинa Хacкoвo, зa кoитo впocлeдcтвиe ce e рaзбрaлo, чe имaт пoлoжитeлни PСR-тecтoвe. Тe ca били нaпрaвeни в cтрaнaтa, oт кoятo идвaт.

Въпрeки прeдупрeждeниятa нa нидeрлaндcкитe мeдицинcки влacти, двeтe жeни ca прeдприeли пътувaнe и ca ce зaвърнaли у нac. Oт лeтищeтo дo дoмa cи в oбщинa Хacкoвo тe пътувaли c тaкcи. В тoзи пoлeт ca били oбщo 54 пacaжeри.

„Към днешна дата случаите на заразени с коронавирус жители на Смолянска област са 37. От тях оздравели са 22. Смъртните случаи са 3 плюс единия човек от Неделино, който почина през празничните дни, но беше хоспитализиран в УМБАЛ – Пловдив. Активните случаи към момента са 12. От тях 5 са в областната болница в инфекциозно отделение, а 7 се лекуват в домашни условия. Четири човека с положителни проби са медицински персонал – един лекар, една медицинска сестра и две санитарки“, съобщи областният управител.

Последна установен с коронавирус случай е от 3-ти май – на 34-годишна жена от Смолян, санитарка в ОАИЛ на областната болница. Тя е изследвана е за заразоносителство с персонала на отделението. Няма оплаквания. Поставена е заедно с членовете на семейството си под карантина в дома.

Ден по-рано, на 2-ри май, за положителна проба съобщиха на 42-годишна медицинска сестра от МБАЛ – Смолян.

С положителна проба от 1-ви май е и 32-годишен смолянчанин. Той бил от няколко дни с температура, стомашно-чревно разстройство и отпадналост. Силно интоксикиран бил приет в инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян, откъдето изпратили за изследване негова проба. В момента момчето е в добро състояние.

За новите случаи, каза д-р Кубатева, резултатите от епидемичните проучвания не са установили източника на заразата.

„Техните контакти са поставени под 14-дневна карантина. От взетите проби пет са готови и те са отрицателни. Очакват се и резултатите на останалите“, допълни тя.

Общо под карантина в момента са 227 лица. От тях 198 са завърнали се от чужбина, а контактни на позитивни са 29. До момента карантинирани са били 1177 души.

Общ брой проби до момента, изпратени и изследване, са 524 за PCR и 544 са бързите тестове.

„Освен за работещите в ЦСМП започна подготовка  за масово тестване на персонала и домуващите  в социалните домове на областта. Приоритетно ще бъдат изследвани в дома за стари хора във Фатово с бързи тестове, чиято доставка очакваме в лабораторията на РЗИ. По предварителни разчети ще са над 500 теста“, уточни още шефката на РЗИ.

Д-р Даракчиев информира, че в момента лекуват 5-ма пациенти в инфекциозно отделение с коронавирус, които са в добро общо състояние.

„Някои имат първа отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. Съгласно новите изисквания на щаба върви тестуване на таргетни групи. Както знаете, това са хора със симптоми, които ние тестуваме, но сега се набляга на персонала. Ще тестуваме и хора без симптоми. До този момент сме изследвали персонал от инфекциозно отделение, ОАИЛ, АГО, неонатология и др. с PCR-тестове. Правили сме бързи тестове на хирургията. Това, което сме открили, са двата случая, които са ви известни. Изследвали сме почти половината болница, изследванията ще продължат“, допълни той.