Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Тризначките от Неделино вече пишат и четат

Тризначките Ванеса, Виктория и Катерина са навършили седем години и есента ще бъдат първокласнички. Момичетата вече могат да пишат и четат. Познават числата, пишат ги и тях, казва майка им Мирослава Кръстева.

Тризначките се родиха на 11 февруари 2011 г. в смолянската болница . И беше първото тройно раждане тогава отпреди 15 години. Родените преди 22 години тризнаци са от Барутин. 

От 2011-та досега също не са се раждали тризнаци в МБАЛ – Смолян. За майката това беше първо раждане. Едното й бебе се появи на бял свят 2,690 кг, другото тежеше едва 1,900 кг,а третото – 2,200 кг. Те поеха първа глътка въздух благодарение на д-р Августин Хаджийски и д-р Димитър Делчев. В началото неонатолозите ги хоставиха в кувьози докато укрепнат.

„Започнаха осма година. Есента ще бъдат в първи клас. Досега не знаем какво е болница, какво е инжекция. От време на време са вдигали температура при поставянето на някои ваксини. Случвало се е и да покашлят по един-два дни и това е. Лекували сме си ги в къщи“, обясни Мирослава. 

На въпроса как ги е опазила здрави, казва, че като били бебета, поддържала в къщи температура 18 градуса винаги. „Държах ги на хладно, да се закаляват. И те свикнаха на тази температура. Може би благодарение на това не са се разболявали. Пък и не помня едната от тях като е закашляла, да е заразила другата“, хвали ги майката.

Тя споделя, че трите й дъщери са с различни характери. „Трябва да имаш много сили и енергия. Да си много търпелив и да ги обичаш. В събота и неделя или по празници, когато не са на детска градина, едното го пращаме при майка. Иначе си са при нас, в къщи. Могат да четат, да пишат, познават числата. Пишат ги и тях. Обичат най-много да рисуват“,  разказва тя. 

Споделя, че им е трудно отглеждането, но със съпруга й се стараят да се справят. Често ходят в чужбина. Миналото лято били в английска ферма, където брали боровинки и ягоди. През април месец смятат да отидат пак, но за четири месеца. Планират да се върнат за септември месец, за да изпратят децата на училище. В момента съпругът й Севдалин също си е в Неделино, работи в строителството.

Facebook Comments