Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Тройно повече пари за пътно поддържане в Смолянско

Тройно са завишени парите за зимно, превантивно и аварийно поддържане на държавните пътища в Смолянска област за следващите пет години. Това става ясно от обявление на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Предишното възлагане на зимното и превантивното поддържане – от 2014 година, беше за четири години и сключените тогава договори изтичат.

Поръчките за пътно поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи)в шестте района за планиране на България са на обща стойност 475 500 000 лева. Пътищата в 27-те области са разделени на обособени позиции.

Справка в процедурите отпреди 4 г. и сега  сочи, че средно над два пъти са завишени сумите за териториите на съответните областни пътни управления. Това значи, че не е взето предвид само удължаването на сроковете с по една година, а са заложени наистина повече средства за пътно поддържане.

В областите Смолян и София обаче средствата са завишени над три пъти.

За сравнение при предишното възлагане за област Смолян (общо 539 км) бяха предвидени 6 млн. лв., сега сумата е 18 100 000 лева.

Потърсен за коментар областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че преди да стартира процедурата той е отправил до АПИ няколко предложения за подобряване на условията в новата обществена поръчка. Едно от тях е на ключовите участъци в областта да се повиши нивото на зимното поддържане и да се мине на обработка с химикали, не с пясък.

„Тази три пъти завишена стойност на поръчката ми дава надежда, че това, което ние се опитваме да направим, е възприето от Агенция „Пътна инфраструктура“. Предполагам, че се дължи и на въвеждането на ТОЛ-таксата, от където се предвиждат големи отчисления за летни ремонти, което мен специално ме интересува, освен подобряването на услугата „зимно поддържане“, каза Славов.

Предполага се, че с част от общата сума за областта ще се плати укрепване на свлачището по главния път между Смолян и Мадан. Другата част от средствата за него вероятно ще се осигурят по линия на аварийно възстановяване.

Аварийното възстановяване, което ще е на стойност около 2,5 млн. лв., трябва да се изпълни до началото на зимата и ще позволи пускане на главния път. Алпинисти вече са оглеждали мястото, необходими са им около 100 дни, за да го укрепят.

Трайното възстановяване на терена ще стане след възлагане на обществена поръчка.

Предполага се, че освен въвеждането на ТОЛ-системата, която ще позволи на държавата да отдели повече пари за летни ремонти, сумите са увеличени и заради това, че цените за горива, труд и инертни материали са променени отпреди четири години, а те са основният разход.

С увеличението на сумите се очаква да се завишат и изискванията за организация на зимното поддържане, както и повече мероприятия в летните месеци – хоризонтална и вертикална маркировка, по-сериозно изкърпване на пътищата, косене на треви, орязване на храсти и т.н.

Вижте в таблицата как са разпределени средствата за пътно поддържане през следващите пет години в областите от Южния централен район, сравнени с 2014 г.:

РайонОбластБрой км.2014 г. 2018 г. 
Южен централен –

общо 94,7 млн. лв.

Кърджали6496,8 млн. лв.15,5 млн. лв.
 Пазарджик6677,2 млн. лв.15,6 млн. лв.
 Пловдив91910 млн. лв.23,4 млн. лв.
 Смолян5396 млн. лв.18,1 млн. лв.
 Хасково101111 млн. лв.22,1 млн. лв.

Facebook Comments