Ученици от Гимназията по икономика са втори в конкурса „Посланици на здравето“

Второ място в националния конкурс „Посланици на здравето“ спечелиха учениците от „ІХ“б клас на Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в Смолян измежду 30 номинирани проекта от цялата страна, съобщи ръководителят им Ева Бакалова.

Тя обясни, че в началото били изпратени 60 ученически проекта, от които са избрани 30, разпределени в три категории. Смолянските ученици  са в трета възрастова група.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват спортни прояви – състезания и турнири по футбол, баскетбол, туристически и еко походи, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции, разработка на сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Общият брой проекти, които успяха да стигнат успешно до финал, са 30, като в категорията  от 1-ви до 4-ти клас са 5 проекта, от 5-ти до 7-ми клас – 10 проекта, и от 8-ми до 12-ти клас – 15 проекта.

„До миналата година никой от нашата област не беше участвал. Ние тогава кандидатствахме за първи път, а тази година – отново. Решихме да работим по темата „Тютюнопушенето – модерно или вредно“, а другият ни проект беше „Агрофитнес за здраве“. Двата ни проекта бяха конкурентни, като наградиха този за тютюнопушенето“, каза Бакалова.

Тя посочи, че в началото до комисията се изпраща идеята и ако я одобрят, бива допусната до втора фаза. Участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в областта превенция на хронични незаразни болести. Планират се и се изпълняват редица дейности през цялата година. След това се изпраща отчет на свършеното заедно със създадения продукт.

Експертна комисия с участието на представители на здравното министерство и всички партньори извършва класирането. 

„Трябваше да отчетем дейността си през май месец, но заради дистанционното обучение го отложиха. Класацията бе обявена в края на ноември.

Награждаването винаги е с церемония в София, но тази година, заради пандемията, отличията не се връчват тържествено, а се изпращат. Ние сме наградени от Министерството на здравеопазването с грамота и книги за библиотеката“, допълни Ева Бакалова.

Тя похвали своите ученици за голямото старание в реализирането на проекта, като им пожела да са здрави, все така ентусиазирани и мотивирани.

Националният конкурс „Посланици на здравето“ се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.