Удостоиха Васил Игнатов със званието „Почетен гражданин на Смолян“ посмъртно

С пълно единодушие Васил Игнатов – майстор в малко разпространеното у нас изкуство интарзия, бе удостоен от Общинския съвет със званието „Почетен гражданин на Смолян“ посмъртно.

Това бе първа точка от дневния ред на общинското заседание днес, а предложението бе на кмета Николай Мелемов заради големите му заслуги в културата и спорта на Смолян.

На 9-ти октомври дъщерята на Васил Игнатов – Десислава, дари на община Смолян реставрираната интарзия „Гербът на Смолян“. Кметът Николай Мелемов получи дарението и каза, че тя ще бъде поставена в заседателната зала на Общинския съвет.

Васил Игнатов е един от учредителите на групата на художниците в Смолян, секция приложно изкуство през 1965 година.

Първата му самостоятелна изложба – интарзии, е организира през 1968 г. в Смолян и Пловдив, а втората е през 1974 г. в Смолян. Цели 30 години по-късно, през април 2005 г. организира и третата самостоятелна изложба в родния Смолян, в Клуба на дейците на културата.

През октомври 2006 г. Васил Игнатов за пръв път гостува с изложба в Градската художествена галерия на гръцката община Ксанти по тяхна покана, а през 2010 г. организира последната си самостоятелна изложба в Драма (Гърция) по покана на областния управител.     

Има множество участия в различни смесени изложби и панаири на ръчното майсторство.

Васил Игнатов черпи вдъхновение от магическата красота на Родопите, характерната архитектура, прочувствените родопски песни и родопчани. Негови произведения са изложени в няколко ритуални зали в Смолянска област, фоайета на детски комплекси и градини, почивни станции, банки, хотели и обществени сгради. Някои от произведенията му са притежание на частни колекционери от България, Англия, Германия, Гърция, Русия, Дагестан, Унгария.

Над 30 г. той работи в сферата на спорта. Отдава дълги години на ФК „Родопа – Смолян“ като член на управителния му съвет.

Васил Игнатов е и дългогодишен секретар на Българо-гръцкото дружество за приятелство и сътрудничество СмолянІГърция, като има ключова роля в установяването и затвърждаването на приятелските отношения между Смолян и градове от цяла Северна Гърция, най-вече с Ксанти, с който Смолян е побратимен.

Познат е като сърцат родопчанин, със силно изявена гражданска позиция по редица теми от широк обществен спектър.