Утре децата са на училище, не отменят бедственото положение  

Грипната епидемия затихва и утре (понеделник) децата ще бъдат на училище. Ситуацията е значително по-добра от вчера, но бедственото положение остава, докато не станат проходими всичките ни републикански пътища и се възстанови ел.захранването. Това стана ясно от изявлението на областния управител Недялко Славов след заседанието на Кризисния щаб.

Кметовете имат право да преценят обстановката в съответната община и да обявят до 3 неучебни дни. Точно от това си право се е възползвал кметът на община Доспат Елин Радев и учениците там няма да учат до сряда, включително. 

„Основно усилията са ни насочени към изтегляне на трафика през Пампорово, затова в 14 часа ще въведем ограничения, като забраним влизането на автомобили от Проглед към Пампорово. Тоест, там трафикът ще е еднопосочен“, посочи Славов.

В 14 часа за прохода Рожен ще отпадне ограничението за движение с вериги.

Пътуващите от кв. Езерата ще бъдат пренасочвани към Смолян и Рожен с идеята да се намали максимално движението в посока към Пампорово, за да се изтеглят туристите от там.

Височината на снега близо до Мугла.

Откъм Доспат, Борино и Девин може да се преминава през Стойките и Пампорово за Смолян.

„Поетапно се включват към ел.захранване населените места от общините Доспат и Борино. Осигурени са агрегати на помпените станции в Бръщен и водоподаването е възстановено. Очакванията са, че в рамките на днешния ден всички населени места ще в Борино и Доспат ще имат ток. В община Смолян проблем има с няколко населени места – Арда, Могилица, Сивино и Горово. Работят екипи на ЕВН и ако до вечерта не са възстановени проводниците, имат готовност да осигурят агрегати“, обясни още Славов.

На въпрос дали ще поиска санкции за фирма „Трейс“, която отговаря за зимното поддържане през Превала и Пампорово областният управител каза, че не би хвърлил вината само върху тях, тъй като дейността им била затруднена от трафика и товарните автомобили.

„Аз лично бих настоявал за крути санкции срещу фирмата, която реши да натовари газ и прати автомобилите в най-натовареното време с цистерни за газ. Точно тогава фирмата изпусна пътя, защото не можеше да се придвижи“, каза той.

Кметът на Смолян Николай Мелемов съобщи, че има пропаднал път между селата Ряка и Катраница, но вече на място се работи.  Участъкът към Селище и Еленска е възстановен.

От двете страни на участъка към Мугла се опитват да го пробият.

„Мугла е критична точка, както винаги“, отбеляза той. От двете страни на участъка работят машини. Отделно два екипа работят за проправяне на път към депото.

В Арда, Могилица, Горово и Сивино няма ток, ще изпратят генератори, докато  се възстанови електрозахранването.

От ЕВН съобщиха, че е възстановен тока в град Доспат и с мобилни агрегати се възстановява и работата на помпената станция за вода в двете общини. „Усложнена остава обстановката за селата в общини Доспат и Борино, като приоритетно се работи по отстраняване на повредите, а където е възможно се организира включване на мобилни агрегати. Основните аварии са скъсани електропроводи и счупени стълбове от разпределителната мрежа вследствие на множество паднали дървета“, посочват от електроразпределителното дружество.

Facebook Comments