В Смолян лекуват Covid-19 с ново лекарство, дозата за 1 човек е 2423 лева

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” вече разполага с едни от най-новите медикаменти за лечение на Covid-19 – моноклонални антитела. От Министерството на здравеопазването са доставени 30 дози от новия медикамент, съобщиха от лечебното заведение.

Новото лечение вече се прилага с успех при болните, които са хоспитализирани в нашата болница. Моноклонални антитела се използват за лечение на леки и средно тежки случаи, при които все още няма нужда от прилагане на кислородотерапия”, коментира зам.-директорът д-р Емилия Апостолова.

Моноклоналните антитела потискат развитието на тежкия възпалителен процес при заразените с коронавирус. Терапията с този вид медикаменти е за лечение само в болнична среда.

Припомняме, че на 20-ти октомври правителството осигури 7 269 000 лв., с които МЗ да купи 3000 дози от ново лекарство в ампули (комбиниран пакет Казиривимаб и Имдевимаб) за 3000 пациенти.

Всяка от дозите струва 2423 лв. с ДДС.

Договорът между „Рош България“ ЕООД и Министерството на здравеопазването е сключен на 20-ти октомври. За него е съобщено на в Централната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки на 19-ти ноември – условно, защото целият текст на договора  е обявен за конфиденциален.   

Лекарството е с регистрирано наименование REGN-COV2. Произведено е от F. Hoffmann-La Roche Ltd., (Швейцария), а на територията на ЕС заявител и притежател в бъдеще на разрешението за употреба е Roche Registration GmbH (Германия).

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е започнала оценка на заявление за неговата употреба. Ползите и рисковете от приложението му ще бъдат оценени в съкратен срок, обусловен от извършен текущ преглед „rolling review“ от Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) към ЕМА.

Предложението да се закупи това лекарство е подадено от доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

„Моноклоналните антитела се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2. Съгласно издадените от ЕМА научни становища те са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия лекар – лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е слабо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуносупресори“, е обяснил доц. Кунчев.

Според неговия доклад в момента лекарството се прилага в 15 страни от ЕС, а във Великобритания има условно разрешение за употреба. На 11.10.2021 г. Европейската агенция по лекарствата информира, че започва финалния етап от оценката на документацията за лекарствения продукт. 

Още няма окончателно становище, но има препоръка от СЗО за употреба под условие.

Водеща снимка: Сградата на компанията La Roche във Виена, Австрия