В Смолян представят народни носии, изработени в Националния исторически музей

От днес, 26 февруари, изложбата „Претвореното сътворено“ на Националния исторически музей гостува на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

Изложбата представя женски костюми, пресъздадени върху кукли, както и автентични родопски тъкани и елементи от женско облекло от края на XIX – началото на XX в.

Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на XX в. от Антония Велева – дългогодишен реставратор в НИМ.

Изработката на макетите-кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори, проучвания на музейни експонати, описания в етнографската литература и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени са носии от различни етнографски области – Софийски край, Родопи, Пирински край, Балкана, Добруджа, характерни за XIX – средата на XX в. Научен консултант при изработването на макетите е професор Мария Велева.

Изложбата „Претвореното сътворено“ на Националния исторически музей, допълнена с етнографски и художествени ценности на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, е посветена на Националния празник на България – 3 март и може да бъде видяна в залата за временни изложби на РИМ „Стою Шишков“ от 26 февруари до 11 май 2021 г.