В Смолян започва международно учение на сухопътните войски

От днес – 9-ти септември до 20 септември, в района на гр. Смолян ще се проведе тактическо учение на сухопътните войски с международно участие „Родопи – 2019“. В него ще участват близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на „Планинска война” в град Полче, Словения.

От въоръжените сили на България в учението ще участват 490 военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 61-ва механизирана бригада, 78-ми батальон за осигуряване, 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ и Националния военен университет „Васил Левски“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Целта на учението е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на формированията при провеждане на съвместни действия в планинско-гориста местност. То е планирано от командира на сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Ще се проведе от зам.-командира на сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а директор на учението е полк. Мирослав Костадинов от отдел „Операции“.

Темата е ,,Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”.

Медийният ден на учението е 12 септември ще се проведат демонстративни занятия по огнева и алпийска подготовка.

Facebook Comments