БизнесРегиона

В Смолянско са инвестирани 270 милиона от европрограми

770 са реализираните проекти на общини, бизнес и НПО в област Смолян през последния програмен период 2014-2020 г., като общата им стойност надхвърля 270 млн. лева, съобщи на брифинг Цветанка Генчева – управител на Областния информационен център.

Община Смолян е на първо място сред 10-те общини по стойност на реализираните проекти – общо 41 855 159 лв., както и по броя им – 30. След нея по стойност на инвестициите са съответно Доспат, Девин, Мадан, Златоград, Баните, Неделино, Борино, Чепеларе и Рудозем.

Брифинг в ОИЦ – Смолян

Най-много евросредства на глава от населението са инвестирани в община Смолян – 4 448,75 лв.. Втора е община Доспат с 2 603,73 лв., а трета – община Златоград с 2562,96 лв.

Общините са получили най-много средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ – 34 552 508 лв..

„Това е така, защото проектите по нея са мащабни, въпреки че само три общини от областта – Смолян, Златоград и Девин, могат да се възползват от нейните възможности“ – каза Генчева.

На второ място са средствата от ОП „Околна среда“ – 28 466 440 лв., а на трето – по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – малко над 16 млн. лв.

Много добро представяне на бизнеса отчитат данните на Областния информационен център.

Стойността на реализираните проекти от фирми за програмния период надхвърлят 170 млн. лева, като тук се включва и големият проект на „ВиК“ ЕООД за водния цикъл на Смолян, чиято стойност е 91 млн. лева.

Най-много средства фирмите в Смолянско са получили от Програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 51 млн. лева, като са подписани над 400 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Най-голям процент от тях е по целенасочените мерки за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19. Следващата програма, от която бизнеса е получил голяма безвъзмездна помощ е Програмата за развитие на селските райони – почти 22 млн. лева.

„След представяне на всички данни мога да кажа, че благодарение на европейската солидарност област Смолян и самите общини се развиха много през последните години. Влагат се много средства в подобряване на инфраструктурата, както и на социалните дейности. Радвам се, че България върви по правилния път и е част от голямото европейско семейство“, заяви зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

error: Защитено Съдържание!