В три наши града представят европредседателството на България, започнаха от Девин

В трите най-големи града от нашата област представят председателството на България в Съвета на Европейския съюз. Първата презентация бе вчера в Девин. На 19-ти октомври комуникационната среща ще е в Смолян, а през ноември – в Златоград.

Този форум се организира във връзка с навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото европредседателство на България през първите шест месеца на 2018-та. Избраният девиз за този период е този, който е изписан на Народното събрание – „Съединението прави силата”.

„Освен, че означава много средства за различни политики, най-вече инфраструктурни, ЕС е една сила, една възможност за развитие на всеки според уменията, които притежава“, заяви областният управител Недялко Славов на срещата по този повод в Девин. Във форума взе участие и кметът на Девин Красимир Даскалов, а срещата бе открита с изпълнения на гайдарски и танцови състави от ОДК-Девин.

По думите на Славов председателството на България е важно и засяга всеки от нас. Той обясни, че Съветът на ЕС е една от трите най-важни институции в Обединена Европа, ръководи се от държавните или правителствени ръководители, като всеки един от тях на ротационен принцип председателства Съвета. 

В рамките на тези 6 месеца нашата страна ще бъде обект на внимание от всички национални, европейски и световни медии. Навсякъде ще се говори за България.

В периода на председателството страната ни може да покаже всички свои достижения не само в областта на инфраструктурата, а и цялото богатство, колорит, култура, научни постижения.

През 6-те месец на председателството България ще подрежда политическия дневен ред на Съюза и може да поставяме теми, които ни засягат, да търсим бързо решаване на проблемите ни като страна и регион. 

Славов запозна участниците във форума с трите основни приоритета на страната ни в предстоящото председателство, а именно т.н. „Трите К” – консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Без да подценява важността и необходимостта от първите два, той обърна особено внимание на третия приоритет. Отбеляза, че кохезията (изравняването на стандартите) във всички сфери на обществения живот между страните членки засяга най-вече страните като нашата, с по-нисък стандарт спрямо водещите икономики в ЕС.

Заместник-областният управител Андриян Петров представи информация за постигнатите резултатите през 10-годишното членство на страната ни в ЕС и запозна присъстващите със Стратегията на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Facebook Comments