Култура

В Триград се готвят за новите „Орфически мистерии“

Трескава подготовка тече в девинското село Триград за новите и поредни „Орфически мистерии“. Фестивалът тази година е планиран за 28-ми и 29-ти юли.

В първия ден (петък) предстоят изпълнения на танцов ансамбъл „Багри“, Йордан Николов с танцов ансамбъл „Гайтан“, Хамид Имамски – „Гласът на Родопите“ във Фен Фолк ТВ. Прдвидено е също огнено шоу „Смехурковци“, а кукери от Горно и Долно Сахране ще разтропат чановете, за да изгонят злите духове.

Вечерта е посветена на рока. На сцената ще излязат рок бандите „Second to None“ и „Б. Т. Р.“.

Съботата ще започне с гайди в изпълнение на местния виртуоз на автентичния родопски инструмент Аделина Чолакова с ансамбъл „ЕПОДАЙ“. Двата най-обичани в района ансамбъла – „Пирин“ и „Родопа“, ще покажат вълнуващи песни, танци и фолклорна музика. Сцената след тях ще бъде предоставена на Искра Макакова, Иван Балабанов с гайдарски състав „Капитан Петко Войвода“, на малките гайдри Костадин Петров и Александра Славкова. Следва изявата на Теодор Койчинов от Music Idol и рок групата „Black Rose“.

„Ако искаш да се забавляваш, ако искаш да усетиш магията на Родопа планина, ела в ТрИград на 28 и 29 юли, когато фолклор и рок отново ще преплетат звуци, когато гайди ще засвирят, а ехото ще приглася! Да се върнем в миналото, като облечем народните носии, да извием кръшно хоро, а вечерта да пеем в ритъма на рока. Стягайте палатките, идвайте с караваните и кемперите или грабвайте една раничка багаж и тръгвайте към ТрИград! И ще усетите духа на Родопа извечен! Защото …“всички пътища в ТрИград отвеждат. Само мит е, че водели в Рим!“ – се казва в поканата на организаторите на фестивала.

error: Защитено Съдържание!