Видеоклип показва ясно как купуват гласове в Неделино, проверяват извършителите

Видеоклип, от който се вижда как жена отива при седнали на пейка възрастни хора от неделинското село Козарка с чанти и им подава пликове с пари, се разпространява в YouTube.

Пратките се предават от жена, за която във Фейсбук пишат, че е местна, а зад нея мъж снима цялата процедура.

Тя обяснява, че пликовете са от досегашния кмет на Неделино Боян Кехайов. Раздава им и торбички с нещо вътре. Кехайов е независим кандидат, подкрепен от БСП и ДПС за втори мандат.

Жената подава ненадписани бели пощенски пликове и подканва единия човек: „Ако искаш отвори да видиш, защото аз не знам. Отвори, отвори!“.

Една от жените казва: „Само недейте ни снима, да не ни пратят някъде в…

„От Боянчо ли е това?“, пита една от бабките. Жената потвърждава. През това време възрастен мъж отваря плика и възкликва стреснато: „Опа!“, но следва успокояващото от поръчителя: „Няма страшно!

„Щом казваш, че е от Боян…благодаря ти!“, коментира един от тях.

Друг при отварянето на плика вади три банкноти с изплашен възглас: „Оооо, госпожо…“, но пита „Това от Боян Кехайов ли е?“. Младата жена потвърждава, но след миг уточнява: „Не знам, аз само ги предавам“.

Възрастният мъж обобщава: „Аз съм бил партиен секретар и ще ви кажа-много добро момче е. Винаги сме за него и без пари“. И поръчва на жената да предаде поздрави от Цвятко Русков от Козарка, като я пита: „А ти реално откъде си?„. Жената отговаря: „От Малка Арда„.

След като видеоклипът е заснет бил подаден сигнал в ГДБОП и прокуратурата.

Зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов потвърди за „Актуално.ком“ за подадения сигнал. Той заяви, че проверка вече е започната от Районна прокуратура в Златоград и че в момента се водят процесуално-следствени действия.

На запитването да очакваме ли още днес резултати от проверката, тъй като на клипа всичко се вижда ясно и хората са разпознаваеми, Симов уточни следното: „Може би за широката публика дадено разследване да изглежда доста лесно, но всичко трябва да бъде закрепено с доказателства, защото другото означава да не стигнем до успешен край. Ако се съберат доказателства и се привлече лице, съответно се повдигнат обвинения пред съд, тогава сме си свършили работата както трябва. Предварително не бива да се създават нереални очаквания. Нека да видим какво показват доказателствата. Работи се много усилено, веднага е започната проверка. В момента даже се извършва проверка. И нещата смятам, че ще бъдат разкрити както се вижда на клипа“.

Може да изгледате видеото тук:  https://www.youtube.com/watch?v=Gwy5AtWbU8Y

Преди малко Боян Кехайов – кандидат-кметът, който е визиран в клипа като изпращач на даровете, написа следното:

„Уважаеми приятели, в социалните мрежи се разпространява видео клип, целящ да ме опетни и уличи в купуване на предизборни гласове! Уверявам Ви, че това е поредният манипулативен акт, показващ единствено и само безпомощност и чрез монтажи и наемане на външни, непознати лица, представящи се от мое име, вменяват престъпни деяния. В тази връзка подавам жалба до ОИК и МВР, като безусловно вярвам, че поръчителите и извършителите ще бъдат установени, спешно! Моля Ви, не се поддавайте на тези провокации!!!“

Ето и жалбата му до ОИК и МВР: