Вижте кои са 10-те заплахи за човечеството през 2019 година според СЗО

Светът е изправен пред множество здравни предизвикателства. Те варират от огнища на болести, предотвратими с ваксина, като морбили и дифтерия, резистентни към лекарства патогени, нарастващи нива на затлъстяване и физическа неактивност, замърсяване на околната среда, изменение на климата и многобройни хуманитарни кризи.

За да се справи с тези и други заплахи, през 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира нов 5-годишен стратегически план. Той се фокусира върху целта от трите милиарда. Това значи 1 милиард повече хора да се възползват от достъпа до универсално здравно покритие, 1 милиард повече хора да са защитени от здравни спешни случаи и 1 милиард повече хора се радват на по-добро здраве и благополучие.

Ето 10-те най-важни заплахи, които ще изискват внимание от СЗО и здравните партньори в съответните страни през 2019 г.:

Замърсяване на въздуха и изменение на климата

Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита това за най-голям екологичен риск за здравето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. Около 90% от тези смъртни случаи са в страни с нисък и среден доход, с високи емисии от промишлеността, транспорта и селското стопанство, както и от мръсни печки и горива в домовете. 

Основната причина за замърсяването на въздуха (изгаряне на изкопаеми горива) също допринася значително за изменението на климата, което оказва влияние върху здравето на хората по различни начини. Между 2030 и 2050 г. се очаква изменението на климата да причини 250 000 допълнителни смъртни случая годишно: от недохранване, малария, диария и топлинен стрес.

Неинфекциозни болести

Неинфекциозните болести като диабет, рак и сърдечни заболявания са отговорни за над 70% от всички смъртни случаи в света или 41 милиона души. Това включва 15 милиона души, умиращи преждевременно – на възраст между 30 и 69 години. 

Над 85% от тези преждевременни смъртни случаи са в страни с нисък и среден доход. Нарастването на тези заболявания се дължи на пет основни рискови фактора: употреба на тютюн, физическа неактивност, вредно използване на алкохол, нездравословни диети и замърсяване на въздуха. Тези рискови фактори влошават и психичните проблеми, които могат да възникнат от ранна възраст. Половината от всички психични заболявания започват на 14-годишна възраст, но повечето случаи остават незабелязани и нелекувани. Самоубийството е втората водеща причина за смърт сред 15-19-годишните.

Глобална грипна пандемия 

Светът ще се изправи пред друга грипна пандемия. Единственото нещо, което не знаем, е кога ще удари и колко тежко ще бъде. Глобалните защити са толкова ефективни, колкото и най-слабото звено в системата за здравна готовност и реакция на всяка страна.

СЗО постоянно следи циркулацията на грипните вируси за откриване на потенциални пандемични щамове: 153 институции в 114 страни участват в глобалното наблюдение и реагиране.

Всяка година СЗО препоръчва кои щамове да бъдат включени във ваксината срещу грип за защита на хората в дадения сезон.

Нестабилни и уязвими условия 

Повече от 1,6 милиарда души (22% от световното население) живеят на места, където има продължителни кризи (суша, глад, конфликти и разселване на населението), а слабите здравни услуги ги оставят без достъп до основни грижи.

Нестабилните условия съществуват в почти всички региони на света и това са места, където половината от ключовите цели за устойчиво развитие, включително по отношение на детското и майчиното здраве, остават неудовлетворени.

СЗО ще продължи да работи в тези страни за укрепване на здравните системи, така че те да са по-добре подготвени за откриване и реагиране на огнища, както и да могат да предоставят висококачествени здравни услуги, включително имунизация.

Антибиотична резистентност 

Развитието на антибиотици, антивирусни препарати и антималариуми са някои от най-големите успехи на съвременната медицина. Сега изтича времето на тези лекарства. Антимикробната резистентност – способността на бактериите, паразитите, вирусите и гъбите да се противопоставят на тези лекарства, заплашва да ни върне към времето, когато не можехме лесно да лекуваме инфекции като пневмония, туберкулоза, гонорея и салмонелоза. Невъзможността за предотвратяване на инфекции може сериозно да компрометира хирургията и процедури като химиотерапия.

Ебола и други високо патогенни болести 

През 2018 г. в Демократична република Конго са наблюдавани две отделни огнища на Ебола, като и двете се разпространяват в градове с повече от 1 милион души. Една от засегнатите провинции е също в активна конфликтна зона. Това показва, че контекстът, в който избухва епидемия от високоопасен патоген като Ебола, е критична. Това, което се е случило в селските райони в миналото, не винаги се отнася за гъсто населени градски райони или засегнати от конфликти райони.

Програмата за научноизследователска и развойна дейност на СЗО идентифицира болести и патогени, които имат потенциал да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве, но не разполагат с ефективни лечения и ваксини.

Слаба първична здравна помощ 

Първичната здравна грижа обикновено е първата точка на контакт на хората със системата за здравеопазване в страната, в която живеят. Вв идеалния тя случай трябва да осигури цялостна, достъпна грижа за общността през целия живот.

Въпреки всичко, много страни нямат адекватни първични здравни заведения. През октомври 2018 г. СЗО бе домакин на голяма световна конференция в Астана, Казахстан, на която всички страни се ангажираха да подновят ангажимента си към първичната здравна помощ, направена в декларацията от Алма-Ата през 1978 г.

Колебание/доброволен отказ от ваксинация на дете  

Колебанието или доброволният отказ от ваксинация, въпреки наличието на ваксини, заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими с ваксини. Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести – понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри. Причините, поради които хората избират да не ваксинират, са сложни.

Консултативната група по ваксините към СЗО идентифицира самодоволството, неудобство за достъп до ваксини и липса на доверие като ключови причини за колебание. Здравните работници, особено тези в общностите, остават най-довереният съветник и влияещ на решенията за ваксинация. Те трябва да бъдат подкрепени, за да предоставят надеждна и достоверна информация за ваксините.

Денга 

Денгата е болест, пренасяна от комари, която причинява грипоподобни симптоми и може да бъде смъртоносна и  да убие до 20% от заболелите. Тя е нарастваща заплаха от десетилетия. Голям брой случаи възникват в дъждовните сезони на страни като Бангладеш и Индия. Сега сезонът му в тези страни значително се удължава (през 2018 г. Бангладеш отбеляза най-голям брой смъртни случаи за почти две десетилетия) и болестта се разпространява в по-малко тропични и по-умерени държави като Непал, които традиционно не са боледували.

ХИВ 

Напредъкът, постигнат срещу ХИВ, е огромен. Въпреки това, епидемията продължава да бушува за почти един милион души, които всяка година умират от ХИВ/СПИН. От началото на епидемията повече от 70 милиона души са придобили инфекцията и около 35 милиона души са починали. Днес около 37 милиона души по света живеят с ХИВ. Достигането до хора като секс работници, хора в затвора, мъже, които правят секс с мъже или транссексуални хора е изключително предизвикателство. Често тези групи са изключени от здравните услуги. Тази година СЗО ще работи със страните в подкрепа на въвеждането на самотестване, така че повече хора, живеещи с ХИВ, да знаят своя статус и да получават лечение.

Facebook Comments