Водачът на ДБ в Смолян Зарко Маринов: Вместо мен влиза още един депутат от ДПС

Както се очертава, аз няма да съм депутат в 48-ото Народно събрание. Вместо мен влиза още един от ДПС, това написа във фейсбук водачът на „Демократична България – Обединение“ в Смолян Зарко Маринов преди ден.

Веднага след изборите стана ясно кои печелят три от четирите мандата за областта: д-р Красимир Събев (ГЕРБ-СДС), Хайри Садъков (ДПС) и Михал Камбарев (Продължаваме промяната). Под въпрос остана четвъртият.

След преразпределението по системата Хеър-Ниймайер той действително отива при Движението за права и свободи. Именно по метода на най-големия остатък на предходните избори Зарко Маринов влезе в Народното събрание, когато коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов спечели мандат в Смолян с 1520 гласа.

Анджей Джандев

От вота в неделя общо действителните гласове са 39 589 за областта. Според метода на най-големия остатък от тях се вади броят на хората, негласували за никого, в случая – 1368. Полученият резултат – 38 221 се дели на четири, колкото са мандатите за област Смолян. Така се получава квотата или „цената“ на един глас. За 22-ри Многомандатен избирателен район тя се изчислява на 9555 гласа. 

При това положение ГЕРБ-СДС имат остатък от 704 гласа, а Движението за права и свободи – 139 гласа. Движението има обаче много гласове от Турция, които се преразпределят измежду мандатите в страната. Смолян се явява втора в страната за ДПС с най-голям излишък. Затова четвъртият мандат за областта отива при тях. 

Така Анджей Джандев от Старцево, който на 3-ти октомври навърши 26 години, става народен представител. Младежът е инженер, завършил е Техническия университет в София. Има фирма „Джей Ка“, на която е собственик и управител.  

За да формират един депутатски мандат, на „Продължаваме промяната“ пък не им достигаха 2844 гласа, но те получават остатък от други области, където имат излишък. Затова Михал Камбарев влиза в парламента.  

А равносметката, която прави Зарко Маринов, е следната:

Тези, които ни свалиха от власт заради „провал във финансовата политика“ – ГЕРБ и ДПС имат 19 953 гласа, а с помагачите им от ИТН и Възраждане – 23 343.

Ние, които поехме отговорност за управлението на страната – ПП, ДБ и БСП, спечелихме два пъти по-малко – 11 993.

Сега ГЕРБ иска да прави коалиция с нас – с партиите, които са се провалили. През лятото бяхме провал, сега сме най-желаните партньори.

Колкото и компромиси да са нужни в политиката, има и принципи, които не бива да се прекрачват – победителите да поемат отговорност за управлението на страната – в случая ГЕРБ, ДПС и Възраждане.

Както се очертава, аз няма да съм депутат в 48-ото Народно събрание. Вместо мен влиза още един от ДПС.

Това е демокрацията. Гласовете, независимо дали са получени срещу заплащане, натиск, уреждане на работа, клиентелизъм, са си гласове“.

Той пожелава на избраните народни представители да изкарат поне 7 месеца и да свършат всичко, за което предишните са упреквани – недовършени ремонти, недофинансирани общини, свлачището на Тикале, пътят Загражден – Белица, обходът на Чепеларе, минералната вода от Ерма река, ниските заплати, високите цени. И не на последно място – „с лев по-евтин бензин и дизел от утре“.

error: Защитено Съдържание!