За празника на чевермето затварят улици в Златоград  

В събота (утре) от 8 часа сутринта до приключване на събитието – в неделя, се затваря за движение на моторни превозни средства ул. „Беловидово”в Златоград. По нея няма да може да се преминава от кръстовището при сградата на „Стария съвет” до ресторант „Кристал”, пътната отсечка от кръстовището на ул. „България”, по новия пътен мост, до кръстовището с ул. „Ахрида“, ул. „Крайречна” и пътният мост между посочените участъци.

Ще се осигури безопасност на движението по ул. „България” за времето, през което се извършва ритуала по пренасяне на чеверметата от градския парк към централния площад от 10,45 до 11,30 часа.

В случай на необходимост, ще се затвори за движение ул. „Стефан Стамболов” от кръстовището й с ул. „Тракия” до кръстовището й с ул. „Ахрида”, като движението ще се регулира от служители на Районно управление Златоград към Областна дирекция на МВР – Смолян.

Кметът Мирослав Янчев приканва жителите да не използват личните си автомобили за придвижване до централната градска част, за да се облекчи натовареността по време на мероприятието.

Припомняме, че 150 чевермета ще бъдат изпечени на шиш предстоящата нощ. На сутринта те трябва да са готови. В шествието, при което се пренасят чеверметата, ще участват 111 каба гайди.

Празникът продължава два дни. Дрескодът е народна носия за участниците в събитието.

Facebook Comments