Започнаха да строят жилища за бедни в Смолян

Днес започна строителството на 35 жилища за бедни в Смолян. Символична първа копка за изграждането на социални жилища направиха инвеститорът – община Смолян, заедно с изпълнителя, надзорници, проектанти, ръководител на проекта.

Обектът е до бившия тубдиспансер, на метри от Професионалната гимназия по икономика в областния град.

Първата копка направиха заместник кметът на община Смолян Венера Аръчкова, секретарят на общината Момчил Николов, строителят Младен Стоянов и ръководителят на проекта инж. Васка Караджова.

„Сградата, която предстои да се построи тук, е жилищен блок с 35 апартамента. Тя ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване, обзавеждане. Топлата вода ще се осигурява със слънчеви колектори. Строително-монтажните работи са на стойност 1 666 183 лева, а срокът за изпълнение е 498 календарни дни“, съобщи ръководителят на проекта  инж. Васка Караджова. Строителството е възложено на „Инфрастрой груп“ ООД – Смолян, с управител Младен Стоянов.

„Тук ще се настаняват хора, които са в тежко социално състояние, в тежко здравословно състояние, които се нуждаят от социална подкрепа. Те ще са от типа „оборотни“ и в тях ще бъдат настанени примерно 30 човека, след време те ще бъдат освободени, защото при подобряване на техния социален статус те ще бъдат преместване в други жилища. Максимумът е 3-годишен срок. През това време настаненият трябва да бъде интегриран“, обясни зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова.

Живущите в сградата ще се отопляват с климатици. Предвидена е и система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, ползващ слънчева енергия (от солари), както и видеонаблюдение.

Настаняването в социалните жилища ще се извършва според специална наредба, правилата в която са доста по-различни от тези за настаняване в общински жилища, където след определен период на обитаване наемателите с решение на местния парламент може да ги купят.

Срокът за настаняване в социалните жилища ще е за не повече от 3 години. Периодът на престой в тях е предназначен за осигуряване на подслон за бедстващи лица и семейства, за социализация и интеграция на уязвимите групи и социално включване.

По последни данни в списъка за настаняване в общински жилища са 28 кандидати, които заедно със семействата си наброяват над 50 човека. Част от тях много е вероятно да отговарят на изискванията за настаняване в социални жилища.

Предстои да бъдат построени 35 жилища, като от тях 11 ще бъдат едностайни, 6 – двустайни, 11 – тристайни, 4 – четиристайни и три жилища за хора с увреждания.

Секретарят на общината Момчил Николов заяви, че сградата на тубдиспансера предстои да се реконструира и превърне в Дневен дом за настаняване на възрастни хора с деменция, за да може близките им да работят през деня, а вечер да си ги прибират.

Facebook Comments