Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Заповед за забрана на шествие и разрешение за протест в Смолян предизвика напрежение

Заповед на кмета Николай Мелемов за забрана на протест чрез шествие, вместо която даде разрешение за протест на амфитеатъра пред общината и областната администрация в Смолян, предизвика напрежение в социалните мрежи.

Протестът е планиран за 17 ноември, събота, от 15 часа.

Напрежението бе породено отчасти от самите организатори, тъй като във Фейсбук публикуваха само първата от общо три страници на заповедта. Така хората, които смятат да подкрепят протеста, останаха с убеждение, че им е забранен.

На 13 ноември Емилиян Шехов  и група младежи подават в общината уведомление за организиран граждански протест против високите цени на горивата чрез автомобилно шествие през град Смолян, блокиране на бензиностанциите „Газпром“, „ОМВ“, „ЕКО“,  „Лукойл“ и „Петрол“ и затрудняване на движението по третокласния път между Смолян и Стойките на кръстовището за Пампорово.

Тъй като обаче става въпрос за очаквано затруднение на движението по републиканската пътна мрежа, кметът Мелемов изисква официално становище от собственика на пътя – МРРБ и  АПИ, чийто представител в Смолян е Областното пътно управление (ОПУ).
Становището на ОПУ е категорично несъгласие да се проведе шествие в обхвата на републиканския път в чертите на гр. Смолян с аргумент, че се застрашава безопасността на движението и може да доведе до пострадали участници в движението, пътнотранспортни произшествия и спиране на движението.

От Пътното се позовават на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите: „Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината предлага промяната им“.

Точно такова е становището на Областното  пътно – че в правомощията на кмета на община Смолян е да определи друго място за провеждане на гражданския протест.

Вследствие на категоричния отказ от страна на Пътното управление днес кметът Николай Мелемов издава заповед, с която забранява автомобилното шествие, а вместо това предлага планираната проява да се проведе в същия ден и час на площад „България“ – амфитеатърът пред Родопския драматичен театър.
Аргументът е, че така ще се осигурят условия за опазване на обществения ред, безопасността на движението и правото на свободно придвижване на гражданите.

Facebook Comments