Заради срива на ИТН в Смолян парламентът се лиши от колоритния си доайен

Икономистът Мика Зайкова, която бе сред любимите лица в 45-ия и 46-ия парламент, няма да е част от 47-ото Народно събрание, става ясно от изборните резултати.

Тя беше водач в листата на „Има такъв народ“ в Смолян, където партията събра едва 3793 гласа, губейки подкрепата на 6 383 избиратели (от 10 176 гласа през юли месец). Щетата при тях е 13,5% в сравнение с предишните избори. Водачът в листата Мика Зайкова е получила мажоритарни едва на 334 гласа в област Смолян. За сравнение, в предходните избори тя имаше личния вот на 1510 души.

Като най-възрастен депутат тя откриваше първите заседания на парламента след изборите през април и юли тази година. Емоционалните й речи при старта на двете събрания бяха дълго коментирани.

Партията на Слави Трифонов е големият губещ във вота от неделя. От втора на предишните парламентарни избори в Смолян и първа в страната, тя се срина на пето място.

На практика сривът на „Има такъв народ“ в Смолян, а и не само, лиши бъдещия парламент от един изключително мъдър и колоритен доайен.

При посещението на Смолян за първи път в предишната предизборна кампания на въпрос „Как сте, госпожо Зайкова?“, зададен й на главната в областния град, бе отговорила: „Как да съм!? Когато България е зле и аз съм зле“.

В краткото й председателство на парламента тя стана автор на няколко крилати фрази:

Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете„, каза Зайкова в началото.

Тя си пожела тогава: „Дано да съм добра орисница на 45-ото Народно събрание. Нека народът види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение„.

Но после призна: „Не бях добра орисница, за съжаление“.

И още нейни запомнящи се изрази:

Злобата не е добър съветник, а глупостта се плаща най-скъпо“.

България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилният път към възкресението„.

Не искам нашите велики артисти, нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсии“. 

Махни си маската“ (към депутатка от „Има такъв народ“).

Моля, включете интернет платформата за видеоконферентна връзка, която ще осигури пряко и виртуално участие в заседанието на колегите, поставени под задължителна изолация или карантина. Как трябва да се обърна към тях…Не ме чуват ли? Добре“.

(след речта на президента Румен Радев) „Дами и господа, ох, закачи ми се за очилата (б.а. – маската)… извинявайте, ма тия… така…

Благодаря Ви, госпожо Атанасова, за прóграмната реч, която изнесохте!