Завърши ваканцията в музея на Смолян

Завърши шестата лятна школа „Ваканция в музея“, организирана от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, която се организира със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян.

Школата е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст, съобщиха от музея.

Тя е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян и близките селища, както и гостуващи в града. Целите са чрез различни образователни модули да се откриват нови възможности за образование и развлечение, за комуникация между деца от различни възрасти. 

Заниманията се провеждат в експозиционни зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство.

В продължение на две седмици 68 участници опознаваха постоянната музейна експозиция, слушаха разкази за растителния и животински свят в Родопа планина, за видовете облекло в Средните Родопи и допълнения към него.

Показани им бяха ордени, медали и отличия от музейните колекции. Слушаха за историята на ЕС, държавите, които членуват в него и отделни символи, характерни за всяка държава и символи на град Смолян.

Изработваха кърпички, украсени с мъниста, като допълнение към традиционното родопско облекло, символи на град Смолян и държави-членки на ЕС, копия на ордени, медали и отличия от глина и пластилин. 

Забавляваха се чрез различни музикални и образователни игри, които целяха да провокират техните умения, креативност и артистичност.

Още от първия ден на школата стартира инициатива, провокираща тяхната послушност, тъй като почти всеки ден участниците бяха повече от 40 – 45 на брой и на различна възраст. Всеки ден децата получаваха по един печат, само когато са били старателни и послушни. В последния ден от школата, чрез томбола, бяха избрани най-послушните, на които бяха връчени награди. Връчени бяха още награди за креативност, артистичност, старание и усърдност.

Школата не е единствена в Смолян, но за поредна година е една от най-посещаваните, предизвикала интерес и много добър отзвук сред обществеността в града. Голяма част от участниците изразиха задоволството си от получените знания по време на школата и приятните моменти по време на работа и забавленията в почивките.

През цялото време те общуваха помежду си като добри приятели, създадоха и нови запознанства, защото освен от Смолян, в школата се включиха деца от Пловдив, София, Перник, Сащ и Германия. В края на школата техните творения бяха подредени в изложба.

Facebook Comments