Всички

Жители на община Баните: Няма да гласуваме! Оставихте пуст пътя Белица-Загражден!

Спряното за дълго време строителство на държавния път между Белица и Загражден е причина за жителите на седем села да обявят, че няма да гласуват на предстоящите избори.

Съобщението дойде от сдружение „Горди загражденци“ с председател Евгения Бояджиева и инициативния комитет в Загражден, начело на който е  Дочо Толсузов.

„Ние, населението на Загражден и района, община Баните, обл. Смолян сме дълбоко разочаровани от всички дейности на политиците и въобще от политиката в България. Отношението, особено към нас, е унизително. В продължение на години наред настоявахме и се борихме за прословутия път Загражден – Белица. Останаха 7 км и 400 м само да се положи асфалт, но с тези промени в правителствата всичко опустя“, се казва в декларация на двете организации.

Те сочат, че последното решение на регионалния министър Гроздан Караджов е лентата на завършения път да се пререже на 22 септември тази година. Нищо обаче не е правено там.

„Ако не се започне работа веднага, пътят ще бъде напълно разрушен и всички вложени средства отиват напразно“, твърдят в писмото си, адресирано до националните медии.

И допълват: „Ние, населението от селата: Загражден, Глогино, Вълчан дол, Рибен дол, Две тополи, Планинско, Шипката няма да гласуваме на предстоящите избори на 02.10.2022 г., с което ще изразим нашето отвращение от политиката в България и отношението на политиците към нас“.

Те приканват медиите да чуят техния вик, да споделят тяхното „бално“ – казано по родопски.

„Нуждаем се от Вашата помощ! Искаме да имаме връзка с вътрешността на България!“, апелират жителите на повечето села в община Баните.

Действително такъв бе ангажиментът на последния регионален министър. В отговор на въпрос, поставен му от Зарко Маринов – депутат от ДБ, въпрос, той заяви следното:

Обектът е заложен в инвестиционната програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2021 г. и за 2022 г. Това е преходен проект, затова не го намирате в тези нови предложения за основни и текущи ремонти.

АПИ планира приключване на строителните дейности на участъка през топлия сезон от тази година. Тоест, септември 2022 година.

Изпълнените до момента строителни работи са до ниво пътна основа. Предстои ремонтът на мостовите съоръжения, основно изпълнение на асфалтовите настилки, постоянна организация на движението и съпътстващите довършителни работи. В хода на изпълнението на договора възникна необходимост от изпълнение на СМР, които не са предвидени в стойността на договора, поради спецификата на планинския терен, различните геоморфологични особености на съществуващите скални откоси и др. технически обстоятелства. Поради това бе необходимо осъществяването на допълнителни дейности, които изискват и допълнителен финансов ресурс, който надвишава стойността на договора.

Предприети са действия по оптимизация на проектната разработка и за своевременно завършване на обекта. За изграждането на 7,57 км отсечка от третокласния път ІІІ-8611 има сключени действащи към момента следните договори: Изпълнител за проектиране и СМР „ИСА 2000“ ЕООД и строителен надзор с „Планинвест Пловдив“ ЕООД.

На 12-ти октомври миналата година в АПИ, за съжаление, е постъпило предложение от страна на изпълнителя на СМР „ИСА 2000“ ЕООД за прекратяване на договора, заради което Агенцията разглежда законоустановените възможности за възлагане на обществена поръчка и/или допълнително възлагане на договора за строителство за довършване на участъка в най-кратки срокове. Поради факта, че финансовият ресурс по договора с настоящия изпълнител е изчерпан, не е възможно да се покрие същественото завършване на обекта в пълен обем“.

След това той уточни, че търсят в спешен порядък или да се анексира този договор с „ИСА 2000“, или да се обяви много спешно друга поръчка за довършването на пътя в рамките на тази година.

В резултат нито договорът бе анексиран, нито бе обявена нова обществена поръчка.

В интервю за Пламък.бг преди дни кметът на община Баните Павлин Белчев каза, че почти една година очакват да се обяви новата поръчка.

„С този път реално скъсяваме с 30 км разстоянието до Пловдив. Акцентираме и върху факта, че това е път, който е наполовина направен и колкото повече се бави неговото финализиране, толкова по-скъп ще става. Държавата, ако е добър стопанин, би следвало максимално бързо да се задейства, за да излезе максимално евтин този обект. Ако не се довърши една или две зими, трябва да се прави наново и ще се оскъпи неимоверно“, подчерта Павлин Белчев.  

Работата по обекта започна през септември 2019 г.

По думите на кмета в момента трасето е разширено, обрушени са скатове, изградени са подпорни стени, водостоци, чакълирано е. Всеки следващ дъжд обаче нанася щети по него.    

Снимка: Архив, септември 2019 г.

error: Защитено Съдържание!