Златомир Ковачев и Величко Чолаков със спортни призове в Смолян

Златомир Ковачев е спортист на 2016 г. на община Смолян. Щангистът печели този приз за втора поредна година. Треньор на 2016 г. е Величко Чолаков, чийто възпитаник е Златомир. Двамата не можаха да получат лично отличията си, защото са на Световно състезание в Баку -Азербайджан, от 20 до 23 декември т. г., където Злати се е класирал шести.

Официалната церемония по награждаването се състоя в общината. Номинирани за „Спортист и треньор на 2016 г.” на община Смолян бяха 16  състезатели от шест клуба и шестима треньори. 

Златомир Ковачев е възпитаник на Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ – Смолян. Той е завоювал през годината първо място на Държавното лично първенство за кадети, в категория до 85 кг., провело се в Хасково и първо място на Държавно отборно първенство за кадети в категория до 85 кг. в  Асеновград. Щангистът е включен в Националния  отбор на България до 17 г.  В анкетирането Златомир е получил 38 точки.

Величко Чолаков едва ли има нужда от представяне. Железният е треньор в Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа” – Смолян, и личен треньор на номинираните състезатели: Златомир Ковачев, Радостин Симов, Пламен Косов, Сребрин Райчев, Стефан Райчев, Павел Рабаджийски. Величко е получил 54 точки от номинациите.

Втори в класацията „треньор на годината“ е Апостол Илчев, а на трето място е Атанас Жисов. Втори при спортистите е Александра Костадинова  от Спортен клуб по волейбол „Родопа Смолян”, трети е Камен Петров  от Ски клуб  „Пампорово”.

Наградите връчиха зам.-кметовете Венера Аръчкова, Мариана Цекова, Марин Захариев, зам.-областните управители Адриан Петров и Тодор Бозуков, общинската съветничка Мария Семерджиева, секретарят на общината Момчил Николов и Даниела Керкелова. Те поздравиха отличилите се спортисти и им пожелаха нови успехи. Класираните спортисти получиха плакети на община Смолян, грамоти и награди. 

Връчени бяха и специални награди. Основателят, 20-годишният председател на ски-клуб „Ветеран“ Андон Милушев  беше  удостоен с отличие посмъртно – плакет за цялостен принос в спорта. Отличието получи дъщеря му.

Първа награда  от фондация „Проспорт” и Спешъл Олимпикс – България, получи  ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”. Тя се дава за развитие на доброволчеството в подкрепа на спорта за хората с увреждания. Училището организира и участва повече от 10 години в регионалните игри по футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс – България.

Специални парични награди от община Смолян за участие в инициативата „Европейски ден на спорта в училище“ и сертификати от асоциация „Бъди активен“ получиха: ОУ „Стою Шишков“ – с. Търън – 300 лв.; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян – 250 лв.; ОУ „Иван Вазов“ в Смолян – 200 лв.; ОУ „Юрий Гагарин“ в Смолян – 150 лв.; ППМГ „Васил Левски“ в Смолян – 100 лв.; ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян – 100 лв. 

Училищата са избрани на база на изпратени отчети и снимков материал за проведените от тях спортни прояви.

Награда за феърплей от община Смолян получиха ППМГ „Васил Левски“ за футболния отбор, участник в Ученическите игри – общински кръг за учебната 2016-2017 г.

Пресцентър на община Смолян

 

Facebook Comments