Д-р Даниела Дариткова: Лекарите от Смолян показаха , че в такъв отдалечен край не само се практикува медицина, но се твори наука

Лектори по време на Чиловата академия, която се проведе през уикенда в Пампорово, бяха и лекари от болницата в Смолян. Това беше особено интересно, защото дадохме много добър пример как могат да бъдат привлечени младите специалисти и как в такива отдалечени места като нашия регион не само се практикува медицина, но се твори наука, заяви д-р Даниела Дариткова – депутат от ГЕРБ, председател на здравната комисия в парламента и общопрактикуващ лекар в Смолян. Тя подчерта, че приносът на Районната лекарска колегия в Смолян за привличането на млади лекари е реален.

Честването на проф. д-р Константин Чилов – основоположникът на българската интернестична медицина, е ежегодно и събира лектори и медици от цяла България.

„Честването на нашите учители е повод и да си припомним техните завети – че най-важно в медицината е отношението към пациента, към болния човек, което е много повече от всичко, което сме научили в университетите и че призванието на лекаря е да дарява надежда“, коментира д-р Дариткова.

Лауреати на тазгодишната Чилова награда станаха двама лекари – гастроентерологът от Кърджали д-р Марин Мухтаров и доц. д-р Калинка Коприварова.

„За мен беше голяма чест да връча голямата Чилова награда за 2016 г. на доц. д-р Калинка Коприварова – детски ендокринолог, един от моите учители по педиатрия, която е поредният носител на тази награда. Тя и е чест за Районната лекарска колегия в Смолян, защото беше за пореден път наш лектор и гост на събитието“, отбеляза председателят на здравната комисия.

В навечерието на деня на българския лекар – 19 октомври, шестима лекари от Смолян получиха почетен знак от Българския лекарски съюз. За носител на почетен посребрен знак на БЛС на национално ниво бе обявен д-р Петър Добриков, а на регионално ниво – дерматологът д-р Яна Данчева, д-р Юлияна Лазарова (пневмофтизиатър), неврологът д-р Евгений Фотев, старши ординаторът от Отделението по хемодиализа д-р Васил Бояджиев, общопрактикуващият лекар д-р Снежана Бакърова, която е и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Смолян.