КултураСмолян

РДТ с премиера на „Нощен гост“ по Йовков

Премиера на спектакъла „Нощен гост“ от Йордан Йовков предстои на 14 октомври (петък) в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян. Представлението в голямата зала започва в 19 часа.

„Нощен гост“ е представление, което се опитва да преоткрие Йовков през неговата проза. Драматизацията е изградена от цикъла разкази „Ако можеха да говорят“, писан в края на живота му. Тук авторът поставя във фокуса на внимание онези животни, растения, природа – всичко, на което е отнета възможността да изразява същността си чрез словото. Те говорят на друг език, различен от човешкия. Него се опитват да разберат героите на тези произведения, да бъдат съпричастни към мъките и радостите, които той въплъщава.

„За нас, съвременните хора, които сме обградени от техника, този език е съвсем непонятен. Дори, бих казал, забравили сме за неговото съществуване. Галопиращият прогрес на техническата индустрия, контрастира с кретащото ни духовно развитие. То замъглява исканията на Духа, дава ни самочувствие, че можем много, почти всичко, че можем без Бог. Прави ни слепи за знаците на естеството, които толкова много вълнуват героите на Йовков. Да загубиш способността си да общуваш с Бог, да откриваш неговото невидимо присъствие в камъка, в мелодията на птицата, в шума на реката – това е нашата болест, болестта на модерния човек. Кръженето ми над Йовковите разкази е опит да си припомним, че този език съществува, кодиран е в нас….То е и опит да се обърнем към небето, където „сякаш нещо те гледа, но нищо ти не казва-мълчи…“, казва режисьорът Димитър Сарджев.

Сценографията и костюмите са дело на Виктория Филипова, а музиката – на Мира Искърова.

В ролите се въплъщават актьорите Емилия Ованесян, Божана Мановска, Джована Галиарди, Румен Трайков, Делян Илиев, Тодор Беров, Мариян Горцев.

error: Защитено Съдържание!