ПолитикаСмолян

Час по демокрация с ученици проведе вицепрезидентът

Час по демокрация и право с вицепрезидента на България Маргарита Попова проведоха ученици от езиковата гимназия в Смолян.

Попова бе посрещната от областния управител Недялко Славов, от кмета Николай Мелемов и председателя на Общинския съвет Славка Каменова. %d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b02

„Най-хубаво е, когато човек гради мостове, когато знае как да извърви пътя по тези мостове, когато търси разбирателство и съгласие с другия. Днес особено много имаме нужда от това. Най-страшното е, когато предварително с пръст посочиш човека, с когото не можеш, не трябва или с него няма как. Така е и в отношенията между държавите и различните общества. Повярвайте ми, това е грешна стратегия в живота. Винаги към всеки може да се намери път“, заяви тя пред младежите от гимназията.

Тя разказа, че 21 години е работила като прокурор и много хора след тежки съдебни заседания са били изпратени в затвора, но от пет години насам съдбата й е отредила да помилва тези хора.

„На мен съдбата ми даде в тези пет години да раздавам милост, след като много години съм предлагала присъди. Казвала съм кой е виновен в нещо, което е страшно тежка отговорност. Тази – да въздадеш милост, е не по-малко тежка, също много специална отговорност, която под лупа се гледа от обществото“, посочи Попова и допълни, че няма живо същество на земята, от което нямаме нужда. 1-4

Тя обясни, че всъщност демокрация не е онази заучена фраза, а човешките отношения – как градим доверие, как работим така, че да потърсим другия, за да извадим от него полезното и да работим заедно, да не се сочим като врагове, да бъдем заедно в добрите неща, които можем да правим. „Демокрацията е и възможност за вас да споделите вашия житейски опит с вашите любими преподаватели, с вашия директор, с хората, които са грижовните стопани на тази община. Да изисквате от тях, да ги обичате, уважавате и да се готвите за по-различните часове по демокрация, които ви чакат когато станете студенти, когато създадете свои семейства, когато родите свои деца и се изправите пред цялата отговорност да ги направите добри хора“, добави вицепрезидентът.

%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b03Часовете по демокрация и право ще се провеждат в смолянската езикова гимназия „Иван Вазов“ до 13 октомври. В две поредни години тя участва в пилотна образователна програма, свързана със съдебната власт, организирана от Висшия съдебен съвет, Министерството на образованието и науката и германската фондация за международно правно сътрудничество.

error: Защитено Съдържание!