ЗдравеРегиона

Кметът на Златоград запозна зам.-министъра на здравеопазването с идеята за болничен консорциум

Кметът на Златоград Мирослав Янчев запозна зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски с идеята да създадат болничен консорциум.

Решението е за обединяване в консорциум на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” гр. Златоград с МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали.

На срещата, състояла се в Златоград, е била обсъдена и възможността общинската болница в Златоград да стане база за специализация. „Така ще се привлекат млади лекари в болницата, които ще имат възможност да работят, да получават възнаграждение и да специализират“, смята кметът.

В дискусията със зам.-министър Персенски са взели участие председателят на Общинския съвет Емилия Кръстева, общински съветници, управителят на болницат д-р Людмил Личев, началници на отделения в лечебното заведение и шефове на дирекции в общинска администрация.
„Изложих пред д-р Персенски основните проблеми, които се създават от липсата на достатъчно финансиране за стопанските разходи, което налага ежегодно болницата да се дофинансира със собствени приходи от общинския бюджет. Реализираният проект по ОП „Регионално развитие” спомогна да се закупи нова апаратура за всяко отделение, а сега общината кандидатства да се реализират основните енергоефективни дейности в сградния фонд на болницата.  Д-р Персенски сподели, че има информация за състоянието на болниците в региона. В Министерство на здравеопазването се разработва методика, за прецизиране списъка на общинските болници в планинските и труднодостъпните райони, която е с идея да се увеличи допълнителното финансиране за лечебните заведения“, написа във Фейсбук профила си след срещата кметът Мирослав Янчев.

Решението да се създаде болничен консорциум с участието на лечебното заведение в Златоград бе взето в края на миналата година от Общинския съвет.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!